на живо

Екваториална Гвинея отстрани фаворита Мали от Купата на африканските нации

Нова изненада на надпреварата в Камерун

Reuters

Екваториална Гвинея е четвъртфиналист на турнира за Купата на африканските нации за трети път в историята. След като поднесе една от най-гръмките сензации в модерната история на надпреварата, печелейки с 1:0 срещу носителя на трофея Алжир в груповата фаза, тимът на селекционера Хуан Мича елиминира и силния отбор на Мали, побеждавайки го с 6:5 след изпълнение на дузпи.

Двата тима бяха съперници в последния осминафинал на турнира в Камерун, а в следващата фаза Екваториална Гвинея ще опита да изхвърли още един от фаворитите - Сенегал.

Снимка: Reuters

След като в редовното време и продълженията не бе отбелязан гол, при дузпите с две спасявания блесна вратарят на победителите Хесус Овоно. След като капитанът на неговия тим Емилио Нсуе пропусна още първия наказателен удар, Мали си спечели предимство, повеждайки с 1:0, а след това и с 2:1. При третата дузпа за "орлите" обаче 20-годишният Овоно, който е собственост на испанския "Алавес", отрази изстрела на защитника Масадио Айдара. Нов пропуск от футболист на Мали - Адама Нос Траоре, даде възможност на съперника да спечели с реализация на десетата дузпа, но ударът на Пабло Ганет бе отразен от вратаря Ибрахим Мункоро.

Снимка: Reuters

Последваха шест поредни реализирани дузпи, докато Овоно не реагира отлично при изпълнението на централния защитник Фалай Сако, за да изпрати Екваториална Гвинея в следващия кръг.

"Националният гръм" е сред най-добрите осем за трети път в историята си, но за първи път в турнир, на който не е домакин. През 2015 г. отборът записа рекордното си постижение от четвърто място в крайното класиране. Екваториална Гвинея продължава напред с едва един допуснат гол в четири мача.

Мали влезе в срещата като победител от Група 6, но се провали при дузпите, след като бе триумфирал в предходните два случая, в които се бе наложило да изпълнява такива на Купата на африканските нации. "Орлите" бяха считани за един от скритите фаворити за краен успех, но както и в Египет през 2019 г. , отново напускат борбата още на осминафиналите. Макар и да претендира, че е един от грандовете на континента, Мали остава без спечелена Купа на африканските нации.

Снимка: Reuters

Ето и как изглеждат всички четвъртфинални двойки:

Буркина Фасо - Тунис
Сенегал - Екваториална Гвинея
Гамбия - Камерун
Египет - Мароко

Програмата от втория кръг на елиминациите откриват Гамбия и домакина Камерун в събота, 29 януари, от 18:00. Мачът ще бъде излъчен пряко в ефира на RING.