на живо

Елегантният халф си взима сбогом

Чаби Алонсо се оттегля така, както играе – без излишно напрежение

Getty Images

35-годишният полузащитник на „Байерн” Мюнхен Чаби Алонсо ще се откаже от футбола в края на настоящия сезон, когато изтича договорът му с баварците, съобщават световните спортни медии.

Снимка: Getty Images

Испанецът се е срещнал с ръководството на клуба още в края на миналата година и е изявил желанието си да се оттегли. Много фенове са изненадани от решението на Алонсо, но то изглежда обмислено и спокойно като играта на халфа през цялата му кариера.

Снимка: Getty Images

В нея трофеите са безбройни. Алонсо е печелил по два пъти титлите от Шампионската лига, европейското първенство, германската Бундеслига и купата на Испания.

По веднъж пък се е окичвал със златнтите медали от световното първенство, Суперкупата на Европа, Суперкупата на Испания, испанската Ла Лига, английската ФА Къп, както и Купата и Суперкупата на Германия.

Снимка: Getty Images

Чаби Алонсо беше важна част от онзи луд подвиг на момчетата на Рафа Бенитес през 2005 г. в Истанбул. Той отбеляза изравнителния гол за 3:3 срещу Милан във финала на Шампионската лига и впоследствие неговият „Ливърпул” беше коронован като крал на Европа.

Снимка: Getty Images

„Мърсисайдци” привлякоха Алонсо от „Реал Сосиедад” през август 2004. Престоят му на „Анфилд” накара емблематичния капитан на „Ливърпул” Стивън Джерард да определи испанеца като най-добрия централен халф, с който е играл.

Снимка: Getty Images

Баскът от испанското градче Толоса реши да продължи кариерата си в „Реал” Мадрид през 2009 г. и не сбърка. Той беше неизменен титуляр и лидер в полузащитата при спечелването на Ла Лига от „белия балет” през 2012 г., както и при завоюването на мечтания десети трофей от Шампионската лига през 2014 г.

Снимка: Getty Images

Същевременно между 2003 и 2014 г. Алонсо записа 114 мача за Испания, в които отбеляза 16 гола и спечели немислимите две европейски и едно световно първенство.

Когато на 33-годишна възраст той се отказа от националния тим на „иберийците”, по всичко личеше, че няма да има ново предизвикателство в кариерата му.

Снимка: Getty Images

Точно тогава дойде трансферът в „Байерн” Мюнхен, където Алонсо спечели Бундеслигата два пъти поред в първите си две години, а след настоящия сезон се надява да реализира своеобразен германски хеттрик.

Испанецът още година-две може да бъде основният стълб в халфовата линия на Карло Анчелоти, но реши да даде път на младите и елегантно да се оттегли.

Такава беше и играта му, изпълнена с безкомпромисни намеси и часовникарски точни пасове и удари. Чаби Алонсо ще бъде запомнен като силното стилно присъствие в европейския футбол. Такова, каквото рядко се вижда.