на живо

Елин Топузаков - синьото сърце на 40!

Футболистът, треньорът и любимецът на феновете празнува своя юбилей

Lap.bg

Треньорът на "Левски" Елин Топузаков празнува своя юбилей. Днес бившият защитник на "сините" и националния отбор става на 40 години.

Топузаков е роден в Димитровград. Именно в местния клуб стартира своята футболна кариера. Дебютира за мъжкия тим на "Димитровград" на 17 години в "Б" група на позиция... нападател. Голямата му любов обаче е друг клуб. 

По примера на дядо си Йонко, Топчо обиква "Левски" и мечтата му да играе на стадион "Георги Аспарухов" скоро се сбъдва. В местното дерби срещу "Хасково", футболистът е забелязан от футболния рефер Любе Спасов, който го препоръчва на тогавашния собственик на "сините" - Томас Лафчис.

"Пристигнахме в София на 5 ноември 1995 г. с автобус от Димитровград с чичо ми. Беше доста мразовито, спомням си общежитието, в което живях 3-4 месеца. На първата ми тренировка имаше сняг до глезените", са първите спомени на Топчо от "Герена".

Първият контракт на футболиста с "Левски" е за пет години и половина. Периодът не е лесен. Той рядко попада в състава, а през пролетта на 1999 г. е преотстъпен на "Пирин". През 1997 г. претърпява счупване на глезена, от което се възстановява дълго.

При завръщането на стадион "Георги Аспарухов", той подава молба за разтрогване на договора със "сините". Сам разкрива, че ходът му е продиктуван от желание да привлече вниманието на ръководството към себе си. В борбата за подписа му се включва и вечния враг на "Левски" - ЦСКА, които предлагат на футболиста доста по-изгоден договор.

Решението му остане в любимия си отбор обаче е продиктувано от идването на Любко Петрович, който го преквалифицира в защитник. Това е и преломен момент в кариерата му.

Топчо започва все по-често да попада в титулярния състав. Със "сините" печели шампионската титла на България през 2000, 2001, 2002, 2006, 2007 г. През 2003, 2004 и 2005 г. триумфира с Купата. 

През 2005 г. той получава капитанската лента на "сините" от Димитър Иванков. Изборът не е случаен. Агитката го боготвори заради сърцатата игра и раздаването на терена! Именно в дебютния си сезон като капитан, извежда сините и в европейските мачове в турнира за Купата на УЕФА, а година по-късно играе и в Шампионска лига. 

След 12 години в "Левски" Топузаков официално преминава в израелския "Апоел" Тел Авив на 6 януари 2008 г. Записва 43 мача с 1 гол, след което се завръща на "Георги Аспарухов".

Последният мач на любимеца на "синята" публика на "Герена" е на 1 август 2010 г., когато се появява на терена в 83-ата минута на Вечното дерби с ЦСКА.

За "сините" Топузаков има 344 мача и 21 гола. Това го нарежда на пето място във вечната ранглиста на тима след Стефан Аладжов (473 мача), Емил Спасов (415 мача), Павел Панов (381 мача) и Кирил Ивков (375 мача).

За националният тим има 29 мача.

Топузаков започва треньорската си кариера естествено в "Левски". Първо е помощник треньор през 2013 г. в щаба на Антони Здравков, а след изненадващото напускане на Люпко Петрович през 2016 г. става старши наставник.

Той не може да се похвали с грандиозни успехи на резервната скамейка на "сините", но той е категоричен, че ще продължава да отстоява честта на своя тим, а позицията му е трудна, но за него е истинска сбъдната мечта!

В личен план Топузаков е женен за красавицата Весела Тотева, с която имат син - Виктор.