на живо

Елитните отбори ще научат съперниците си за Купата на България

Трофеят дава право на участие в европейските клубни турнири

Lap.bg

Футболното първенство у нас започна преди месец, а вече е време отборите от Първа лига да влязат в битка и за Купата на България. В 11:00 ч. ще бъде изтеглен жребият, който ще разкрие първите съперници на елитните ни тимове в турнира.

Първо ще бъдат определени двойките от втория предварителен кръг. В него участие ще вземат всички тимове от Втора лига без двата, които изгубиха мачовете си от баража за влизане или оставане в елита - "Монтана" и "Септември" София. Тя ще имат предимство да започнат наравно с отборите от първия ешалон.

Иначе всички други елитни тимове ще бъдат гости в първите си мачове в турнира. Победителите ще се решат в една среща. При равенство в редовното време следват продължения и евентуално дузпи.

През минали сезон Купата на България отиде в ръцете на играчите на "Локомотив" Пловдив. Те победиха градския съперник "Ботев" с 1:0 на националния стадион "Васил Левски". 

Шампионът "Лудогорец" беше отстранен на четвъртфинал от ЦСКА, а "червените" изгубиха полуфинала с "Ботев" Пловдив. "Левски" не успя да преодолее "Черно море" във втория кръг след изпълнение на дузпи. Отборът извън елита, който достигна най-близо до трофея, беше "Струмска слава" Радомир. Втородивизионният тим загуби от "Септември" в третия кръг на надпреварата. 

Носителят на Купата на България има право на участие в квалификациите за груповата фаза на втория по сила европейски клубен турнир - Лига Европа.