на живо

Емил Костадинов се извини на французите за 17 ноември (ВИДЕО)

Героят от "Парк де Пренс" облече фланелката на "петлите" за интервю пред френско издание

L\'Equipe

"Извинете!", така се обърна към френските привърженици техният кошмар - Емил Костадинов, в интервю за изданието "Екип".

На 17 ноември 1993 г. гол на Коща в 90-та минута за 2:1 на "Парк де Пренс" класира България за Мондиала в САЩ, където "лъвовете" станаха 4-ти. Попадението остави "петлите" у дома.

Предстоящият мач между нашия и френския тим от квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. върна спомените от болезнената загуба и авторитетното издание потърси Костадинов.

"С Жан-Пиер Папен говорихме веднъж за мача. Ние бяхме заедно в "Байерн" Мюнхен и деляхме една стая. Аз се шегувах с него, но май не му беше много смешно. Редовно го питах: "Жан-Пиер, ти къде беше на 17 ноември 1993 между 20:45 и 22:30 часа", спомня си българинът.

Костадинов разкрива, че се опитва да се вижда поне веднъж годишно с бившите си съотборници, с които постигнаха победата на "Парк де Пренс".

"Спомняме си стари истории със селекционера Димитър Пенев, който водеше отбора на световното през 1994 и европейското през 1996. Той е и чичо на нападателя Любо Пенев. Пенев има много специфичен начин на изразяване, който е много пъстър. Спомням си една случка преди мача с Нигерия от САЩ 94. Тогава в съблекалнята той през цялото време ни говореше за Норвегия", смее се Екзекутора на "петлите".

Костадинов обаче не е очарован от състоянието на българския футбол в момента.

"Резултатите на националния ни отбор не са такива, каквито трябва да бъдат. На клубните ни също. Единственото изключение е "Лудогорец". Може би това е и причината отборът ни в момента да не е много силен. През този сезон федерацията ни направи промени. От десет отбора в първата ни дивизия станаха 14. Президентите на клубовете разбраха, че трябва да се събудят. Това дава шанс на младите български футболисти да се развиват. Надявам се така и нивото на националния отбор да се покачи", разказва той.

Бившият футболист на ЦСКА заяви, че единствено шампионите от Разград работят в правилната посока, но не гледа с добро око на натурализирането на Маселиньо.

"Нормално е нашите отбори да са съставени от българи. Но ако Марселиньо може да помогне на младите играчи - защо не?", каза той.

"Днес натискът върху футболистите е много голям. Има Интернет, социални мрежи. Всичко може да се взриви във всеки един момент. Мисля, че преди си беше по-добре", завърши Костадинов.