на живо

Емоционалната връзка между Марадона и семейството на Христо Стоичков

В Аржентина посветиха голям материал на отношенията между двамата футболисти

От смъртта на Диего Армандо Марадона изминаха почти два месеца, но световният шампион с Аржентина остава все така непрежалим.

Наред с всекидневните информации за подялбата на наследството и дълговете му, в родината му си спомниха за връзката, която Дон Диего има с най-великия български футболист Христо Стоичков, и приятелството, което свързва двамата през годините.

"Диего Марадона никога не е посещавал България, но в тази балканска държава го обожават и, разбира се, вече им липсва. Яркият пример за това е Христо Стоичков, който изживява уникални моменти с Десетката и даде да се разбере, че красивите спомени ще останат в сърцето му, а брат му Цанко си спомни за срещата с Диего, при която Стоичков се разплаква от емоции", пише в свой материал най-четеното спортно издание в Аржентина - "Оле".

В статията се прави ретроспекция на четирите срещи на Марадона с националния отбор на България, и как точно преди мача с "лъвовете" на мондиала в САЩ, легендата на "Наполи" е хванат с допинг.

В Мексико през 1986 Аржентина става световен шампион: "Тази незабравима световна титла има друга връзка с българин: страничен съдия в мача срещу Англия е Богдан Дочев, който твърди, че не е видял играта с ръка за 1:0.", уточняват от "Оле".

Снимка: Getty Images

Петата среща на Диего с България е трябвало да бъде на световното в САЩ, но Стоичков и компания остават разочаровани, тъй като Марадона дава положителна проба за кокаин: "За българите това беше лоша и добра новина едновременно: нямаше да играят срещу Диего, но пък това им позволи да победят с 2:0 и да се класират за полуфиналите за първи път в историята си. Освен това Стоичков, заедно с Олег Саленко, става голмайстор на световното с шест попадения.

"Оле" припомня и интервюто, което Христо Стоичков даде за предаването "120 минути" по bTV след смъртта на Божията ръка. 

"Диего зарадва много хора и аз съм сред тях. Първите ми най-ярки спомени са от световното първенство през 1986 г. Не мога да не си спомня как се срещнахме в Барселона. По това време имахме един и същ агент, Хосеп Мария Мингея. В живота и двамата направихме грешки, но винаги намирахме общ език. Диего, благодаря за всичко", каза тогава Камата, като допълни, че с брат му Цанко и майка му са ходили на гости в дома на легендата.

Цанко Стоичков (играл за "Беласица" Петрич) е бил много развълнуван от срещата си с аржентинеца през 1992 г. "Преди посещението три дни говорих с брат ми Христо само за Марадона, и той вече беше уморен от мен. Отидохме в Севиля с родителите си и прекарахме няколко дни там. Спахме в дома на Диего. Просто го прегърнах и го целунах. Аз, момче на 13 години, не можех да бъда по-щастлив! Диего ми даде джапанки и тениска. Джапанките вече ги няма, но тениската е у дома в Пловдив", разказва Цанко Стоичков.

Втората среща между Марадона и братя Стоичкови е през 1997 г., когато Диего играе в "Бока" и е поканен да участва на бенефисен мач в Барселона между единайсеторка на Европа срещу останалия свят. Христо, който вкара гол, отива до хотела на Диего с брат си Цанко, който вече е на 17 години. "Прегърнах Диего и му казах колко много го обичам. И плаках през цялото време. Брат ми, който превеждаше на испански, също се разплака, когато видя емоцията ми", каза Цанко.

Изданието определя Стоичков като "Марадона на България" заради невероятните успехи, които постига с "Барселона" и спечелването на "Златната топка" през 1994-а: "Бившият нападател бе част от сбогуването на Диего на "Бомбонера" през 2001 г. Българинът покани аржентинеца на последния си мач, през 2016 г. в София, но Марадона не можа да присъства."

"Години по-късно разбрах причината и му простих, защото видях сълзите в очите му. Нашето уважение и любовта ни няма да бъдат нарушени. Тя винаги ще остане в сърцето ми. Имам много спомени с Диего и това е важното", каза Стоичков пред bTV.

"През 1998 г. Аржентина приема България и побеждава с 2:0. Диего, който вече се е оттеглил от футбола, решава да изненада Христо в хотела, и звъни на вратата му. Говори се, че Георги Иванов, съквартирантът на Стоичков, отворил вратата и едва не припаднал, когато видял Марадона.", пише още в материала.

Снимка: Getty Images

Относно последния си разговор с Марадона, Стоичков пояснява, че вече не му се сърди, че не е пристигнал в България за мача на звездите: "Тогава му казах, че семейството ми винаги ще го обича. Усетих тъга в гласа му. Простих му, защото на приятел винаги се прощава. Вратите на къщата ми винаги са били отворени за него. Лешоядите обаче успяха да го изолират от истинските му приятели.", категоричен бе Стоичков.

"За мен Диего все още е приятел. Спомням си голямото сърце, което имаше. Диего никога не забрави откъде е тръгнал. Винаги е помагал на много хора, много деца. Каквото и да кажа сега, няма начин Диего да се върне", добавя Камата.

Снимка: Getty Images

И брат му Цанко продължава да тъгува: "Искам да кажа на цяла Аржентина, че Диего е моят идол. Най-добрият за всички времена! Обичам го и той винаги ще бъде с мен! Бог е създал Марадона, за да покаже на света магията, наречена футбол. За Диего най-важното в живота беше семейството му във Вила Фиорито. Толкова обичаше и съжаляваше за родителите си. Сега той е с тях завинаги", завършва статията на "Оле".