на живо

Ерик Кантона влезе в Залата на славата на Висшата лига (ВИДЕО)

Французинът е третият с подобно признание

Легендата на "Манчестър Юнайтед" Ерик Кантона бе приет в Залата на славата на Висшата лига след гласуване на феновете в Англия. Кантона прекара общо 5 сезона във Висшата лига между 1992-ра и 1997-а г., където носи екипите на "Лийдс" и "Манчестър Юнайтед".

Французинът, останал в модната история с носенето на вдигната яка, бе в основата на доминацията на "червените дяволи" в Англия през 90-те и четирите им шампионски титли рамките на 5 години. В този период Кантона изигра 156 мача във Висшата лига, в които вкара 70 гола и направи 56 асистенции.

"Едновременно съм щастлив и горд, но не съм изненадан. Всеки футболист мечтае да играе във Висшата лига. Имах късмет да съм част от този отбор ("Манчестър Юнайтед") с тези невероятни съотборници, велик мениджър и страхотни фенове", заяви бившият френски нападател след приемането му в Залата на славата.

Година преди учредяването на Висшата лига в сегашния ѝ формат, Ерик стана шампион и с "Лийдс". В началото на следващия сезон обаче, в типичния си бунтарски стил, нападателят напусна йоркширци и отиде при големия им враг "Манчестър Юнайтед". Още в дебютната си кампания там Кантона помогна на тима да спечели титлата в Англия и да прекъсне шампионската сушата на "червените дяволи", продължила 26 години.

Кантона стана третият футболист с подобно признание. В края на миналия месец Залата на славата на Висшата лига бе открита с приемането на други две легенди на английския футбол - Алан Шиърър и Тиери Анри.

Залата на славата приема играчи, които са постигнали изключителни успехи на терена и имат важен принос за развитието на Висшата лига от създаването ѝ през 1992 г.