на живо

"Аякс" изхвърли лидера във френското първенство от Лига Европа (ВИДЕО)

Грандът от Амстердам е крачка по-близо до голямата си мечта за европейски триумф

"Аякс" изхвърли лидера във френското първенство от Лига Европа (ВИДЕО)

"Аякс" се класира за осминафиналите на Лига Европа след победа с 2:1 в реванша срещу лидера във френското първенство "Лил". Грандът от Нидерландия спечели на своя "Йохан Кройф Арена" със същия резултат, с който триумфира и седем дни по-рано при гостуването си в Северна Франция. Водачът в Ередивизи достигна фазата на най-добрите 16 за първи път от сезон 2016/17, в който загуби финалната среща от "Манчестър Юнайтед". От своя страна "мастифите" допуснаха трето поредно поражение при гостуване в Нидерландия и остават без участие на осминафиналите от 2010 година насам.

В началните петнайсет минути "Лил" пропусна да оползотвори няколко свои опасни нападения и в 15-ата минута бе наказан. Душан Тадич центрира от статично положение, а Дейви Клаасен бе точен с глава. Гостите предявиха претенции, и в немалка степен с основание, за нарушение на Дейли Блинд срещу Свен Ботман в секундите преди гола, но главният съдият от Шотландия Уилям Колъм не преразгледа ситуацията.

Снимка: Reuters

Клаасен реализира първия си гол в основна фаза на европейски клубен турнир след суша от 16 двубоя (5 с "Евертън", 11 с "Аякс"), като за последно бе отбелязвал във вратата на "Шалке" през 2017 година. За Тадич асистенцията бе 16-а през кампанията (15 гола), както и 11-а в Европа от началото на сезон 2018/19 - в същия период само Килиан Мбапе има повече асистенции от сръбския национал.

Интригата в сблъсъка се завърна в самия край на реванша. В 76-ата минута появилият се на смяна в състава на гостите Джонатан Дейвид се измъкна от защитата на "Аякс" и бе повален в наказателното поле от Лисандро Мартинес. Първоначално Колъм не отсъди нарушение, но след като използва ВАР, назначи дузпа за френския отбор. Юсуф Язъджъ не сгреши от бялата точка, реализирайки 14-ия си гол във всички турнири за кампанията. "Мастифите" рискуваха още повече в нападение, но в 88-ата минута допуснаха ново попадение във вратата си. Негов автор бе Давид Нерес, който завърши отлична контраатака, чуквайки топката на голлинията след подаване с глава на 19-годишния нападател Браян Броби.

Снимка: Reuters

"Аякс" запази отличния си баланс при домакинства на френски тимове в историята, като няма загуба в 10 подобни срещи, печелейки шест от тях. Грандът от Амстердам записа осма поредна победа в домакинство от елиминациите на Лига Европа, както и 11-и последователен успех във всички турнири в последните 40 дни. Отборът на Ерик Тен Хааг не е губил в 16 поредни мача от 9 декември насам.

Поражението е едва пето за "Лил" от старта на сезона, а също така бе спряна и серията на "мастифите" от 8 последователни успеха като гости.

Любопитно е, че точно преди 10 години "Лил" отпадна на същата фаза в Лига Европа при първата среща в историята си с нидерландски отбор. Тогава ПСВ Айндховен елиминира френския тим с общ резултат 5:3.