на живо

Футболистите на "Рейнджърс" ступаха в тунела обвинен в расизъм съперник

Ондржей Кудела от "Славия" Прага предизвика скандал в мач от Лига Европа

Футболистите на "Рейнджърс" ступаха в тунела обвинен в расизъм съперник

Скандал с расистки обвинения и бой в тунела се заформи по време на осминафиналите в Лига Европа. Реваншът "Глазгоу Рейнджърс" - "Славия" Прага беше помрачен от неприятен инцидент, а обвиненията към футболиста Ондржей Кудела преминаха във физическа саморазправа след последния съдийски сигнал.

В 87-ата минута на срещата се видя как Ондржей Кудела казва нещо на Глен Камара от "Рейнджърс", докато останалите се суетят около паднал на земята футболист на "Славия".

Снимка: Reuters

Камара реагира веднага, заявявайки, че е бил обиден на расистка основа. Това доведе до ново спречкване на футболисти. От "Рейнджърс" искаха да докопат Кудела, докато гостите се опитаха да го отърват от линч.

Шотландските шампиони бяха останали с 9 човека на терена преди това, а чехите водеха с 2:0. В крайна сметка "Славия" се класира напред за четвъртфиналите в турнира и днес (19 март) очаква да разбере името на следващия си съперник. 

Снимка: Reuters

Екшънът обаче не спря с последния съдийски сигнал! Според ръководството на "Славия" Прага, футболистите на "Рейнджърс" в крайна сметка са настигнали Кудела в тунера и там са го набили. Гостите дори извикали полиция, за да могат да напуснат стадиона.

До произнасяне на Дисциплинарната комисия на УЕФА, която беше сезирана, ситуацията е дума срещу дума. 

Самият Кудела твърди, че по никакъв начин не е обиждал съперниковия футболист. "Казах му "Ти си ши**н човек". Това бе казано в емоциите след два червени картона и поредица брутални намеси на нарушения от противниците. Аз напълно отхвърлям расизма", заяви той.

Снимка: Reuters

От "Славия" също защитават своя футболист. "По никакъв начин той не е обиждал противниковите играчи. Нашият играч е бил атакуван физически след мача. По искане на "Славия" случаят се разследва от местната полиция. Искаме да видим и разследване на цялата ситуация от УЕФА", заяви президентът на чешкия тим Ярослав Твърдик.

От друга страна в "Рейнджърс" са убедени, че проява на расизъм е имало!

"100% вярвам на това, което Глен Камара ми каза. Други футболисти също са чули какво е казал Кудела. Горд съм с всички мои играчи, които проявяват солидарност. УЕФА е информирана и се надявам да не заметат случая под килима. Познавам Глен и му вярвам. Това е разочароващо. Моят футболист ми каза, че е бил малтретиран на расова основа. Извиках Глен по време на мача, но той не дойде. Щях да го питам дали иска да напуснем терена и щях да ги подкрепя, независимо от решението. Играчите останаха на терена и това бе тяхно решение“, каза мениджърът на "Рейнджърс" Стивън Джерард.

"Ако искам да кажа нещо на футболното игрище защо трябва да закривам устата си и да отида до ухото на колегата си. Мачът бе приключил – играхме с 9 човека, а те водеха с 2:0. Защо бе необходимо това?", добави той.

След инцидента се появиха информации, че Кудела има видими поражения от боя върху себе си. В "Туитър" обаче беше публикувано видео, за което се твърди, че е заснето при тръгването на автобуса на "Славия" и качването на футболиста. На него Кудела няма видими наранявания.