на живо

Исторически голове приближиха "Виляреал" до най-добрите осем в Лига Европа (ВИДЕО)

"Динамо" Киев не се възползва от домакинството си на "жълтата подводница"

Исторически голове приближиха "Виляреал" до най-добрите осем в Лига Европа (ВИДЕО)

"Виляреал" е много близо до четвърто класиране на четвъртфиналите в Лига Европа, след като постигна победа с 2:0 като гост на "Динамо" Киев в първа среща от осминафиналната фаза. Шестнайсет години, след като двата клуба бяха съперници в турнира за Купата на УЕФА, "жълтата подводница" постигна първа победа на украинска земя в историята си, увеличавайки и серията си без загуба при визити в Лига Европа на 10 мача. Тимът на Унай Емери допринесе също за запазване на "испанското проклятие", тормозещо "Динамо", който вече е без победа срещу съперник от Испания в 17 поредни двубоя от знаменития триумф над "Реал" Мадрид в елиминациите на Шампионска лига през 1999 година.

И двете попадения на стадион "Олимпийски" в Киев имат историческа стойност. В 30-ата минута Пау Торес даде преднина на гостите със своя първи гол в европейските клубни турнири. 24-годишният централен защитник, който е желан силно от редица европейски грандове, като "Байерн" Мюнхен и "Манчестър Юнайтед", се разписа на празна врата след великолепна асистенция на централния нападател Жерар Морено.

Снимка: Reuters

"Виляреал" удвои преднината си седем минути след почивката. В 52-ата Раул Албиол ознаменува своя мач номер 100 в европейските турнири с едва третото си попадение в тях. 35-годишният бранител не бе вкарвал в международен мач на клубно ниво от над 11 години, след като през декември 2009 година бе точен за "Реал" Мадрид при гостуване на "Олимпик" Марсилия. Освен това, Албиол се присъедини към елитната компания на Серхио Рамос (137), Жерар Пике (123) и Карлес Пуйол (120), като четвъртия испански защитник с поне 100 мача в Европа през XXI в.

Уникално събитие в историята на "Виляреал" се явяват двата гола на защитници в една и съща европейска среща. Това се случи за първи път във всичките 142 мача на "жълтата подводница" от основната фаза на европейските турнири. Третият герой за испанския клуб в Киев бе Морено, който асистира и при гола на Албиол, предизвиквайки спасяване от вратаря Георгий Бущан след удар с глава. Нападателят вече има 17 гола и 5 асистенции за кампанията, а от началото на 2021 година регистрира пряко участие за 12 от всичките 25 попадения на "Виляреал" във всички турнири (9 гола и 3 асистенции).

Снимка: Reuters

От началото на сезона в Лига Европа отборът на Унай Емери е постигнал 8 победи и равенство в 9 мача. Рекордьорът в надпреварата по двубои (83), голове (144) и успехи (45) ще започне реванша на "Ел Мадригал" с комфорт и увереност, че няма да има проблеми с класирането напред, след като "Динамо" Киев дори не нанесе точен удар в рамките на целия двубой в украинската столица.

"Бяло-сините" за пети път са осминафиналисти в турнира, стигайки и до два четвъртфинала през сезоните 2010/11 и 2014/15. "Виляреал" има три успеха и едно отпадане в предходните си четири участия във фазата на най-добрите 16 състава, с два полуфинала през 2011 и 2016 година.