на живо

Повелителят на Лига Европа! "Севиля" излъга "Интер" в голово шоу

Драма до последно на финала в Кьолн

Reuters

"Севиля" си остава номер 1 в Лига Европа! Играчите на Хулен Лопетеги спечелиха и шестия си финал в турнира, като дори "Интер" не успя да ги спре в Кьолн. Мачът в Германия завърши 3:2, но и двата тима заслужаваха победата.

Купата е шеста за андалусийци след 2006, 2007, 2014, 2015 и 2016 г.

Снимка: Reuters

Ромелу Лукаку се превърна в антигерой за "нерадзурите", които преследваха първи европейски успех от 10 години насам. Белгиецът си вкара злощастен автогол, който реши изхода от сблъсъка в полза на испанския тим.

"Интер" остава с три купи във втория по сила европейски клубен турнир, спечелени през 90-те години на 20 век.

Двата тима стояха много равностойно на терена, като освен петте попадения, имаше още куп интересни ситуации.

Скритият коз за новия носител на трофея се казва Люк де Йонг. Лопетеги рискува с пускането му като титуляр, но нидерландецът оправда доверието с два гола във вратата на Самир Ханданович.

Снимка: Reuters

Срещата започна ударно с две попадения в рамките на само 12 минути. Ромелу Лукаку вкара от дузпа в 5-ата минута след нарушение за 11-метров наказателен удар в трети пореден мач на Диего Карлос. Така белгиецът стана първият футболист с голове в шест поредни елиминационни мача в евротурнирите от Кристиано Роналдо, който го прави между 2012 и 2013 г.

Това беше 34-и гол за Лукаку в дебютния му сезон с екипа на "черно-сините", с което той изравни постижението на бразилеца Роналдо от сезон 1997/98.

В 12-ата минута Люк де Йонг се възползва от центриране на Хесус Навас и изравни за 1:1. За капитана на севилци Хесус Навас това бе първи европейски финал от 2007 г., когато играе срещу "Еспаньол".

Снимка: Reuters

В 17-ата минута "нерадзурите" имаха претенции за втора дузпа след игра с ръка на Карлос, но съдията този път подмина ситуацията. Вместо това в 33-ата минута андалусийците обърнаха резултата с втори гол на Люк де Йонг.

Само три минути по-късно равенството отново бе възстановено след гол на ветерана Диего Годин.

Четвърт час преди края на редовното време грешникът Карлос се превърна в герой, пробвайки удар със задна ножица, след който топката бе засечена във вратата от Лукаку за крайното 3:2.

Снимка: Reuters

За  Хулен Лопетеги това е първи голям трофей в треньорската му кариера. Евер Банега пък изигра последния си мач за "Севиля".