на живо

Евгений Сердюк - между любовта към футбола и ужаса на войната (ВИДЕО)

Украинецът бележи за "Черно море", но мислите му са с неговите близки

Евгений Сердюк - между любовта към футбола и ужаса на войната (ВИДЕО)

Неделен следобед. Поредният мач от 21-ия кръг на родната Първа лига. "Локомотив" София - "Черно море" 0:3. Двубоят не представляваше дерби или битка за върха, но бе особен за един играч на "моряците".

Евгений Сердюк се превърна в героя за тима си, отбелязвайки две от попаденията. И всичко това докато мислите му бяха с неговите близки в родната Украйна, която се бори за свободата си след руската офанзива.

"Вчера беше много сложно да играя. Много добре знам какво се случва в родината ми. Трудно ми беше да се настроя за мача. Просто се опитах да бъда в мислите си на 100% на терена. Те са насочени изцяло към ситуацията в Украйна.", заяви пред bTV Сердюк.

"Моето семейство живее в Киев на 25-ия етаж. През по-голяма част от времето се намира в бомбоубежище, но ако там бомбардират, може всичко да приключи много бързо. В последните два дни нещата се поуспокоиха. По-различно е в сравнение със самото начало на конфликта."

"Постоянно съм във връзка с моя брат, с моята майка и поддържаме контакт. Исках семейството ми да дойде в България, но то избра да остане там. Уважавам тяхното решение. Баща ми искаше да се включи в армията, да бъде мобилизиран, но когато беше в Афганистан получи травма в областта на гърба. Той е бил военен, но така се получиха нещата, че майка ми и брат ми го спряха да се включи сега. Искам да пожелая на моя народ да бъде търпелив. Надявам се всичко скоро да приключи."

Снимка: Lap.bg

Сердюк призова за спиране на военните действия, показвайки надпис "Не на войната!" при радостта след двата си гола.

"Много исках да отбележа. Да покажа фланелката и да изкажа своята подкрепа към братята ми в Украйна. Фланелката беше нарисувана от жена ми, която я бе купила.", сподели Сердюк.

"Сега знам, че се водят преговори. Горд съм с нашите военни. Искам да им пожелая най-вече търпение. Надявам се, че войната ще приключи. Това не е нормално. Целият свят го осъжда.", каза още 23-годишният нападател.

Снимка: Lap.bg