на живо

Европейски изпит преди световния за гимнастичките

България с най-доброто на започващото днес първенство в Испания

Подготвителен изпит преди най-важното предизвикателство за годината. Така можем да определим започващото днес (1 юни) европейско първенство по художествена гимнастика в Гуадалахара, Испания. В година без олимпийски игри, всички погледи са насочени към световното през септември в София, но преди това трябва да бъдат определени най-добрите на Стария континент. 

България ще бъде представена от най-опитните и добре познати вече момичета. Мениджърите, треньорите и ръководителите във федерацията, залагат на грации, които нееднократно са представяли родината си пред света и са носили радост и медали у дома.

Треньорът на ансамбъла Весела Димитрова залага на Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова.

Титулярката Теодора Александрова продължава да се възстановява след счупване на костица в крака, но ще бъде на трибуните, за да подкрепя момичетата, заедно с другата резерва - Мадлен Сергеева. Вместо нея в Гуадалахара на килима ще излезе Стефани Кирякова, която вече месец и половина е част от тима и се представи отлично на турнирите в Баку и в Испания.

Индивидуалните състезателки, които бяха повикани от генералния мениджър Бранимира Маркова, са участничката на олимпийските игри в Рио Невяна Владинова и победителката в многобоя на държавното първенство Катрин Тасева

Екипът ще трябва внимателно да изгради тактиката си, тъй като отличия на отделните уреди няма да има, а само медали в многобоя.

В Гуадалахара са и представителките ни при девойките. Треньорът Силвия Стойнева избра три момичета, които трябва да изиграят осем съчетания. Татяна Воложанина ще представи всичките си четири композиции (топка, обръч, бухалки, лента), Анна Келман ще играе обръч и бухалки, а Елизабет Йовчева - на топка и лента. Младите надежди на художествената гимнастика ще се борят за медали и на отделните уреди, както и в многобоя.

Всъщност представянето на девойките е важно за общото отборно класиране. То ще бъде определено от сбора на 6-те най-добри оценки от съчетанията им и двете оценки на ансамбъла.

Тази схема бе въведена преди година, като тогава във формирането участваха ансамбъл-девойки и жени-индивидуално.

Най-голяма конкуренция на българките по традиция са представителките на Русия, Украйна, Италия и Беларус.

Състезанията започват днес (1 юни), а първи на килима ще излязат девойките. Вечерта ансамбълът ще представи съчетанието си с 5 обръча.