на живо

Европейските шампиони по вдигане на тежести: Ще става по-добре! Ние можем!

Надежда Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев се завърнаха със златни медали от Москва

Европейските шампиони по вдигане на тежести: Ще става по-добре! Ние можем!

Тримата българи, които станаха европейски шампиони по вдигане на тежести от първенството в Москва - Надежда Нгуен, Ангел Русев и Стилян Грозев, се завърнаха у дома. На летище "София", само няколко часа след триумфа си, те споделиха, че са оптимисти за бъдещите турнири, в това число олимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. 

Тримата възпитаници на Тежкоатлетически спортен клуб „Русе“ заявиха категорично, че златните медали са дошли след много усилени тренировки, труд и лишения, а да чуеш българския химн си е заслужавало всичко това!

"Доста трудно дойде тази титла. От доста неща трябваше да се лиша. Трябваше да сваля килограми, което ми беше много трудно. Доста съм близо до олимпийска квота. От тук нататък очакваме само как ще се развие европейското и ще се разбере", заяви Гроздев, който отвя конкуренцията в категория до 61 кг.

Снимка: БГНЕС

"Благодарих на треньорите на националния отбор, на личните ми треньори Кръстина и Радослав Атанасови, на доктора Кирил Панайотов. Те доста ни подпомагат с подготовката, която провеждаме от доста време за тези състезания. Пожелах си да се случи същото на олимпийските игри, живот и здраве", добави той.

Освен че спечели злато в категория до 55 кг, Ангел Русев подобри и европейския си рекорд за юноши в изтласкването.

"Чувството е супер, не може да се опише с думи. Целта беше да стана европейски шампион и имах опит, с който да направя рекорд. Пожелах си догодина да направя същото и да зарадвам още много хора. Чувството е неописуемо, когато се качих на стълбичката. Лиших се от доста неща и смятам, че заслужено съм първи", каза той.

Снимка: bTV

Първия златен медал от шампионата на Стария континент в Русия донесе Надежда Нгуен в категория до 45 кг. Това беше и първа титла за България при дамите от 2013 г. насам.

"Чувството е невероятно. Още не мога да го осъзная. Беше доста трудно. Подготвях се много време, доста се трудих и лишавах. Беше заслужено", заяви тя.

Тримата шампиони са категорични, че българските щангисти има за какво да бъдат сочени за най-добрите в света.

Снимка: bTV

"Ние винаги сме били на голяма сцена. Сега сме малко по-добре и се надявам да станем още по-добре, защото можем. Знае се, че можем. От едно време България е на върха в този спорт"

Европейското първенство продължава до неделя (11 април). До момента България има още сребро (Ивана Петрова, до 45 кг) и бронз (Валентин Генчев, до 67 кг).