на живо

Европейското за младежи с Лука Йович, сина на Джика Хаджи и италианска сензация

Очертава се един доста вълнуващ футболен шампионат

Европейското първенство за младежи до 21 години започва тази вечер в Италия, а сред избраниците на националните селекционери има не едно и две вече доста известни в света на футбола имена.

Италия разполага с нападател, който твърди, че "краде от тайните" на Кристиано Роналдо. Сърбия може да се похвали с нападател, струващ 60 млн. евро, който преди броени дни бе представен като играч на "Реал" Мадрид. Румъния ще разчита на сина на една от най-големите си легенди, а Англия има в редиците си обещаващите Фил Фодън, Джеймс Мадисън и Аарън Уан-Бисака.

Домакинът Италия, действащият шампион Германия, Англия, Франция и Испания са големите фаворити за европейската титла, а футболистите на тези страни са повече от готови да заблестят със своя собствена светлина.

Мойс Кийн (Италия)

19-годишният нападател на италианския шампион "Ювентус" - Мойс Кийн, ще започне турнира след големия си пробив в мъжкия футбол през изминалата вече кампания. В шест поредни мача за "бианконерите" и "Скуадрата" бързоногият тийнейджър записва името си сред голмайсторите, както го направи и в първите си два мача за представителния тим на Италия през март.

Снимка: Getty Images

Попадението му срещу Финландия в квалификацията за Евро 2020 го направи най-младия футболист с гол в официален мач за "адзурите".

На Кийн никак не му липсва самочувствие. Самият той разкрива, че "краде от тайните" на съотботника си в "Юве" Кристиано Роналдо.

Той е сред осемте представители на първия тим на Италия, които ще участват в шампионата до 21 години. Другите са полузащитниците на "Рома" Лоренцо Пелегрини и Николо Дзаниоло, Николо Барела от "Каляри", нападателят на "Милан" Патрик Кутроне и нападателят на "Фиорентина" Федерико Киеза.

Фил Фодън (Англия)

Трябва да си доста специален, за да запишеш 26 мача за "Манчестър Сити" в сезона, в който тимът постигна исторически требъл. А 19-годишният Фил Фодън е точно това - специален.

Снимка: Getty Images

Той отбеляза 7 гола през сезона, а най-важният определено бе победния срещу "Тотнъм" във Висшата лига през април. Според мениджъра на "гражданите" Пеп Гуардиола, Фодън ще бъде "много важен играч за "Сити" в следващото десетилетие". Футболни анализатори дори го сравнят с Шави и Андрес Иниеста.

Той бе определен за най-добрия играч на световното първенство за юноши до 17 години през 2017-а и със сигурност ще изиграе сериозна роля в шампионските амбиции на "Трите лъва".

Пабло Форналс (Испания)

На 23 Форналс е един от най-възрастните на шампионата. В навечерието на първенството атакуващият полузащитник осъществи трансфер на стойност 24 млн. евро в "Уест Хем". Форналс има два мача за първия тим на "Ла Фурия". Отбеляза 5 гола и направи 6 асистенции за "Виляреал" през изминалия сезон. Вече има достатъчно опит в мъжкия футбол със своите 129 мача в Ла Лига с екипите на "Малага" и "жълтата подводница".

Снимка: Getty Images


Полузащитникът на "Реал" Мадрид Дани Себайос, съотборникът му Хесус Валехо и играчът на "Наполи" Фабиан Руис са сред другите опитни бойци в тима на Испания.

Лука Йович (Сърбия)

Без съмнение най-страшният нападател за всички защитници в турнира ще бъде сърбинът Лука Йович. 21-годишният голмайстор наскоро премина от "Айнтрахт" Франкфурт" в "Реал" Мадрид за трансфер на стойност 60 млн. евро.

Снимка: Getty Images

Сърбинът отбеляза 27 гола в 48 мача за "Айнтрахт" през миналия сезон, сред които и пет гола в един мач срещу "Фортуна" Дюселдорф. Той попадна в идеалния състав на Лига Европа, след като помогна на германците да стигнат до полуфиналите, а по пътя отбеляза 10 гола в турнира.

Джонатан Та (Германия)

Защитникът Джонатан Та е на 23 години, а вече има 185 мача в Бундеслигата. Високият 195 см централен бранител на "Байер" Леверкузен има 6 мача за мъжкия национален отбор на Германия и взе участие при победата над Беларус с 2:0 в квалификация за Евро 2020 преди две седмици.

Снимка: Getty Images

Компания в отбрана му правеше друг представител на тима до 21 години - Лукас Клостерман. В редиците на действащия шампион са обещаващият талант на "Борусия" Дортмунд Махмуд Дахуд, Надием Амири от "Хофенхайм" и нападателят на "Вердер" Бремен Йоханес Егещайн.

Муса Дембеле (Франция)

Франция разполага с едно от най-талантливите поколения. Фаворит за "Златната обувка" още преди началото на турнира е 22-годишният нападател на "Олимпик" Лион Муса Дембеле. Той премина във френския тим с трансфер от "Селтик" миналото лято, отбеляза 15 гола в Лига 1 през първия си сезон, а интерес към него вече проявяват доста клубове от водещите първенства.

Снимка: Getty Images

Сред другите изгряващи звезди на "петлите" са полузащитникът на "Арсенал" Матео Гендузи, Усем Ауар от "Лион" и защитникът на РБ "Лайпциг" Дайо Упамекано.

Доди Лукебакио (Белгия)

Едно от най-интригуващите имена в състава на "червените дяволи" е това на футболиста на "Уотфорд" Доди Лукебакио, въпреки че не са много феновете на Висшата лига, които са чували за него.

Снимка: Getty Images

21-годишният Лукебакио има само 15 игрови минути за "стършелите" след преминаването си от "Андерлехт". В момента е под наем във "Фортуна" Дюселдорф.

Той има 14 гола миналия сезон, сред които впечатляващ хеттрик срещу "Байерн" Мюнхен и гол, който помогна за първата загуба на "Борусия" Дортмунд в шампионата през декември 2018 г.

Той има един мач за националния отбор на Конго през 2016 г. преди да реши да носи екипа на страната, в която е роден.

Друг младеж, който трябва да следим с интерес е 17-годишният Яри Верхаерен, който изигра 22 мача за "Андерлехт" през изминалия сезон. Верхаерен е единственият играч в турнира, който няма 19 години.

Якоб Бруун Ларсен (Дания)

Дания е дала на света много талантливи атакуващи полузащитници и крила. Играчът на "Борусия" Дортмунд Якоб Бруун Ларсен не е изключение.

Снимка: Getty Images

20-годишният халф изгра 30 мача за германските вицешампиони през миналата кампания, въпреки че остана в сянката на съотборника си Джейдън Санчо.

На срещуположното крило за Дания се очаква да действа Роберт Сков, който миналия сезон вкара 32 гола за "Копенхаген" във всички турнири.

Янис Хаджи (Румъния)

Каквото и да постигне в кариерата си Янис Хаджи винаги ще бъде известен като сина на румънската легенда Георге Хаджи. Но 20-годишният играч, който вече има и 3 мача за първия отбор на родината си, е повече от впечатляващ - отбелязва голове директно от корнери и има завидни умения с топка в крака.

Снимка: Getty Images

Прекара период във "Фиорентина", но през 2018-а се върна във "Виторул" Констанца - клуб, който е основан и се управлява от неговия баща.