на живо

Евротурнирите са тук: Без разходки, без здрависване, но с маски и тестове

Какви са новите правила, които трябва да спазват участниците в Шампионската лига и Лига Европа?

Европейските клубни турнири се завръщат! След 4 месеца чакане, от днес (5 август) отново можем да гледаме най-интересните футболни мачове. Всичко започва със срещи в Лига Европа, а от петък (7 август) започват срещите в Шампионската лига.

Но този път правилата ще са по-строги! Не само на терена, а и преди и след мача. Причината е ясна - пандемията от коронавирус, под чиято сянка все още е светът! За да се осигури безопасността не само на футболистите, а и на треньори, хора от щабовете и всички отговорни за излъчването на мачовете, от Европейската футболна централа (УЕФА) преди дни публикуваха списък с изисквания.

В мачовете могат да участват само футболисти с отрицателни PCR тестове. Проверките ще се правят преди мачовете и преди заминаването на тима за страната-домакин. На този етап отборите все още не са изолирани в Португалия (за мачовете от Шампионска лига) и Германия (за мачовете от Лига Европа). Така че преди да излетят за гостуване, всички в тима трябва да се тестват. В самолета пък е препоръчано носенето на маски, използването на дезинфектант и спазването на социална дистанция. Ако отборът лети с чартът, то машината трябва да е дезинфекцирана.

Снимка: iStock

Автобусите, които превозват играчите от летището до хотела и стадиона, също трябва да се дезинфекцират преди всяко ползване. Шофьорът задължително трябва да носи маска, а пътуващите да спазват 2 м дистанция един от друг.

Веднъж пристигнали в хотела, играчите няма да могат да забравят строгите разпоредби. Всеки от тях ще бъде назначен в индивидуална стая. Ако е възможно, хотелът трябва да е затворен за други гости, ако не - за отбора да бъде обособена отделна зона за хранене, както и отделен вход и изход. 

Храната на футболистите трябва да бъде оставяна на отделна маса от страна на служител на тима, който да се отдръпне, а след това играчите и треньорите да я вземат. 

Снимка: Getty Images

Могат ли футболисти, треньори и служители да направят обиколка на града? Категорично не! Забранени са всякакви самоволни разходки и ненужно влизане в контакт с други хора.

Няма нужда да споменаваме, че на стадионите няма да има зрители. Ограниченията там са най-строги. Маските са задължителни! Дезинфекциите също! На и около терена, както и в съблекалните и коридорите е разрешено присъствието на само 120 човека. Те трябва да спазват дистанция, дори по време на загрявката.

Само 50 човека пък ще бъдат допуснати около самия терен по време на мачовете.

Съблекалните ще бъдат дезинфекцирани стриктно преди пристигането на футболистите. Щом играчите влязат в тях, никой друг няма да има достъп до стаите. А всички допълнителни съоръжения за възстановяване - джкузита, ледени бани, басейни ще бъдат недостъпни.

Снимка: Getty Images

Този път организаторите, а не треньорите трябва да се съобразяват с термина "къса скамейка". Тъй като социалната дистанция е задължителна, съоръженията ще са напълно недостатъчни. За това на първия ред на трибуните трябва да бъдат обособени поне 10 допълнителни места, на които да седят резервите.

Футболистите могат да извеждат деца на терена, но те трябва да носят маски и да дезинфекцират ръцете си. Както и да спазват дистанция от футболистите. Хора, облечени като талисмани на отборите, не са разрешени!

Отказа за здрависване между играчи, както и между играчи и рефери, вече не са признак за неспортсменство, а за отговорно поведение! 

По време на мач треньорите и резервите могат да махнат маските си. 

Размяна на фланелки след мача? Може, но от УЕФА на гледат с добро око!

След всички тези правила, можем да ви пожелаем приятно гледане!