на живо

Използваха рециклиран алуминий за факела с олимпийския огън (ВИДЕО)

Създателите почетоха пострадалите при бедствието на 11 март 2011 г.

Факелът за щафетата с олимпийския огън за Игрите в Токио 2020 бе представен днес на официална церемония в японската столица.

Той е с цвят "златна сакура", тежи близо 1.2 кг и е изработен от алуминий. Един от най-известните символи на пролетта в Япония са великолепните розови вишневи дървета, наричани още сакура.

Факелът е направен с формата на пламък. Петте светлинки, излъчвани от венчелистчетата, се събират в неговия център.

Част от материала за изработката е взет от рециклиран алуминий, използван при изграждането на временни жилища в североизточната част на страната, засегната от земетресението и цунамито през 2011 година. Така създателите на факела искали да почетат всички пострадали от бедствието на 11 март 2011-а, и да подкрепят процеса по възстановяването на региона.

Очаква се олимпийският огън да бъде запален в Гърция на 11 март следващата година, за да се отбележи отново трагедията във Фукушима. След това на 20 март той ще пристигне в Япония, а на 26 март щафетата с олимпийския огън ще започне от префектура Фукушима. Тя ще бъде домакин на състезанията по бейзбол и софтбол, които са част от олимпийската програма.

Олимпийските игри в Токио ще се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година.