на живо

Фалън, която спечели битката на половете... в дартса (ВИДЕО)

25-годишната англичанка страда от бъбречно заболяване, синът й е аутист

Фалън Шерък влезе в историята като първата жена, която печели мач срещу мъж на световно първенство по дартс. Тя победи с 3:2 лига Тед Евътс (№77 в ранглистата) в двубой от първия кръг на шампионата в Лондон.

"Доказах, че можем да играем срещу мъжете и дори да сме по-добри от тях", заяви англичанката, която не криеше сълзите и от радост.

В миналогодишното издание световната №1 при жените Лиза Аштън загуби своя мач с 1:3, а през 2009 г. рускинята Анастасия Добромислова отстъпи с 0:3. Първата жена, която изобщо се изправя срещу мъж на световно първенство, е Гейл Кинг през 2001 г.

25-годишната Фалън планира да обяви търг за дъската от паметния мач, а събраните средства да дари на благотворителна фондация за борба с аутизма. Причината - нейният 5-годишен син Рори е аутист.

Допреди 4 години Шерък работи като фризьор. Тя хвърля първата си стреличка чак на 17 години. Любопитното е, че Фалън има сестра близначка, която също практикува спорта.

"Не мога да повярвам какво постигнах. Винаги съм вярвала в способностите си, но жените рядко получаваме шанс да се реализираме", споделя победителката, която пие единствено вода заради бъбречно заболяване, което пък се отразява на външния й вид.

Фалън вече си гарантира 7500 паунда от наградния фонд, а сумата ще се удвои при успех и във втория кръг. Там неин съперник е австриецът Менсур Сульович, който е сред фаворитите за титлата. В турнира участват едва две жени и 94 мъже.

Тагове: