на живо

Фалшива "Фейсбук" страница предлага парични награди от името на Тервел Пулев

За измамата сигнализира самият боксьор

Фалшива страница на Тервел Пулев в социалната мрежа "Фейсбук" обещава парични награди от негово име с цел събиране на лични данни. За това сигнализира бронзовият медалист от Лондон 2012 с публикация в официалната си страница.

От поста на боксьора стават ясни условията на "играта", като той е прикачил и скрийншоти. Фалшивата страница, в името на която има леко разминаване, нерядко оставащо незабележимо - в случая вместо "Tervel Pulev", тя е кръстена "Trevel Pulev", пише съобщения до избрани фенове. Те трябва да споделят определени публикации в между 7 и 10 различни групи, след което да се "регистрират", за да получат сума в размер на 5000 долара.

Обикновено съществува повече от една фалшива страница с разминаване от буква в озаглавяването. Чрез споделянията мошениците стигат до повече хора, след което изтриват страниците и създават нови.

Измамите от името на известни личности, сред които и спортисти, зачестиха в последните месеци.

Десетки фалшиви профили на тенисиста Григор Димитров и бившия футболист Димитър Бербатов продължават да бълват мними игри, според чиито правила споделилите могат да получат суми от порядъка на 300 000 лв.

Експертите съветват потребителите да не се доверяват на факти от "Фейсбук", както и на публикации от непроверени източници.