на живо

Фантастичният шампионски триумф на "Байерн" Мюнхен (ВИДЕО)

Баварците изостават само от "Милан" и "Реал" Мадрид по спечелени купи в турнира

Сезон 2019/2020 е сезонът на "Байерн" Мюнхен! Футболният баварски колос спечели какво ли не през странната кампания, прекъсната за няколко месеца заради коронавируса, а най-ценното отличие играчите и треньорът Ханс-Дитер Флик прегърнаха вчера.

"Байерн" е новият победител в Шампионската лига, след като се наложи с 1:0 над "Пари Сен Жемен" във финала в Лисабон. Това е 6-а титла за баварците от най-силния европейски клубен турнир. Така те се изравниха с миналогодишния шампион "Ливърпул" и изостават само от "Милан" (7 победи на финала) и "Реал" Мадрид (13 победи на финала).

Постижението на германския тим обаче е историческо. За първи път отбор печели всичките си 11 мача в кампанията. Тимът успя да отбележи 43 гола по пътя към върха, като по този показател изостава само на "Барселона" от сезон 1999/2000.

С основна заслуга за спечелването на титлата беше полският нападател на "Байерн" Роберт Левандовски. Той се превърна в голмайстор на кампанията в Шампионската лига с 15 попадения, както и в първия футболист, вкарал най-много голове в трите турнира, в които отборът му триумфира през сезона.

Иначе баварците не празнуваха шумно и с фенове. Те бяха изолирани в хотела си в Португалия през цялото време, след като мачовете се преместиха в страната. Единствено съперниците им от ПСЖ можеха да ги аплодират след финала на стадион "Луж". 

Футболистите на френския шампион обаче бяха заети да трият сълзите си. Неймар бе сред най-разстроените от загубата, като се наложи да бъде утешаван от треньора Томас Тухел. След това бразилецът, който е и най-скъп футболист в света (222 млн. евро при преминаването му от "Барселона" в ПСЖ), обърка името на отбора, на който трябваше на честити.