на живо

Федерацията по щанги спря завинаги правата на Даяна Димитрова и нейния треньор

Състезателката по вдигане на тежести за втори път изгоря с допинг

Българска федерация по вдигане на тежести спира завинаги правата на състезателката от спортен клуб "Добрич" Даяна Димитрова, която даде положителна проба за диуретика фуросемид на европейското първенство за
девойки в Полша през октомври.

Ръководството на БФВТ определи случая като лична грешка на състезателката и не приема обясненията на треньора й Божидар Божилов, че въпросният диуретик е използван за сваляне на килограми преди самото
състезание.

Даяна не е била на лагер с националите, а се е присъединила към отбора направо на самолета за Полша. Треньорът Божилов вече също е с отнети завинаги права от БФВТ, като и на двамата ще бъдат наложени и парични глоби.

Същевременно Спортен клуб по вдигане на тежести "Добрич" ще бъде изваден от регистрите на федерацията, а националният треньор Иван Иванов получи строга забележка за неспазване на принципи при определяне на състава.

До края на месец май 2019 г. Димитрова трябва да даде обяснение пред WADA за положителната допинг проба.

"Ще реагираме остро на всякакви опити за самодейност на личните треньори и по тази причина ще продължаваме да настояваме за централизирана подготовка в националните отбори като начин за строг контрол върху медикаментозното възстановяване на състезателите и начин за поемане на отговорност.", се казва в изявление на федерацията.

Даяна Димитрова дава положителна проба за втори път. Тя бе уличена в употребата на фуросемид и преди световното първенство за кадети в Тайланд през април 2017 г. и по-късно бе наказана за 6 месеца. 

Преди време нейният треньор Божидар Божилов бе наказан за 4 години, след като негови състезателите бяха хванати с допинг.