на живо

Федерер: Постигнах минималната си цел (ВИДЕО)

Вижте кадри от мача на швейцареца с Долгополов

Getty Images

Роджър Федерер вече е постигнал своята минимална цел в откритото първенство по тенис на Австралия, а именно участие в третия кръг на турнира, заяви швейцарецът след победата с 6:3, 7:5, 6:1 над украинеца Александър Долгополов.

Следващия мач на носителя на 17 титли от Големия шлем е срещу българина Григор Димитров.

"Към момента всичко върви много добре за мен и се надявам да продължавам да играя по същия начин до тогава, до когато искам да играя тенис. Трети кръг от турнир за Големия шлем покрива минималните ми очаквания, така че съм доволен и се забавлявам на корта", каза Роджър Федерер след победата си във втория кръг в Мелбърн.

Запитан относно това дали би подкрепил своите деца, ако решат да станат тенисисти, той отговори с усмивка на лице: "Не съм сигурен дали искам да изкарам 40 години по кортовете. Но тенисът ще бъде добър за тях. Това е спорт, който те учи да падаш, да побеждаваш, да създаваш приятелства и да поддържаш дисциплина. Ще ги подкрепям във всяко едно начинание, но предпочитам да гледам друг спорт. Може би в ските - това ще бъде страхотно. Да гледам тенис? Не знам".

Федерер изпрати 25 аса в полето на Долгополов за крайния успех, дошъл след по-малко от 90 минути игра. Швейцарецът добави 39 печеливши удара и пет пробива от 13 възможности. Той ще постигне своята победа номер 300 в мачове за Големия шлем, ако надвие Григор Димитров в мача между двамата от третия кръг, насрочен за петък.