на живо

Федерер спаси 7 мачбола и пречупи Тенис Сандгрен

Швейцарецът е на полуфинал в Мелбърн

Reuters

Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер спечели епичен мач и се класира за полуфиналите на Australian Open. 38-годишният швейцарец спаси седем мачбола на световния номер 100 Тенис Сандгрен и победи след 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3.

Четвъртфиналният двубой продължи почти 3 часа и половина. И двамата тенисисти видимо имаха физически проблеми. 

Снимка: Reuters

Както преди две години, когато направи големия си пробив в Мелбърн, Тенис Сандгрен отпадна на 1/4-финалите. Преди мача с Федерер той се справи с Матео Беретини и Фабио Фонини. Освен това за първи път загуби петсетов мач.

Световният номер 3 Федерер чака на полуфиналите победителя от двубоя между Новак Джокович и Милош Раонич. 

В първия сет шесткратният шампион в Мелбърн започна уверено и направи пробив за 4:2, който се оказа достатъчен за успеха в частта. 

28-годишният американец подобри играта си във втория сет и направи два брейка, докато Федерер изпитваше физически дискомфорт.

Снимка: Reuters

В четвъртата част Сандгрен отново доминираше и изпусна цели седем мачбола. Три от тях бяха при 5:4, а останалите в тайбрека. Три от тях бяха поредни, когато американецът поведе с 6:3 точки, но Маестрото отказа да се предаде и отрази всичко, за да триумфира след мощен форхенд по правата.

В петия сет 38-годишният Федерер направи пробив за 4:2 и при 5:3 сервираше за място на полуфиналите срещу съперник, който трудно се придвижваше по корта заради травма в коляното.

Снимка: Reuters

Федерер поведе с 40:30 и с отлично насочен начален удар приключи магическото си завръщане.

"Когато съперникът има толкова много точки да реши мача не всичко зависи от теб, трябва да имаш и късмет. Не знам дали заслужавам да съм тук, но ето че спечелих. Извадих огромен късмет в този мач", каза Федерер след срещата.