на живо

Федерер срещу Дел Потро за място на финала в Шанхай

Маестрото победи Ришар Гаске в два сета

Getty Images

Швейцарецът Роджър Федерер, който единствен може да свали Рафаел Надал от върха на световната ранглиста по тенис за мъже до края на годината, победи Ришар Гаске със 7:5, 6:4 в мач от четвъртфиналите на Мастърса в Шанхай. Това беше осма поредна и 16-а победа от 18 мача за Маестрото срещу французина, с което той си осигури полуфинал срещу аржентинеца Хуан Мартин дел Потро, който по-рано днес се наложи с 4:6, 6:1, 6:4 над сърбина Виктор Троицки.

Първата част беше оспорвана, но Федерер проби сервиса на Гаске за 6:5 и защити собственото си подаване за сета. Във втория световният номер две спечели още на два пъти сервиса на французина и в крайна сметка сложи край на мача след два часа и 18 минути на корта. 

Федерер може да срещне Надал на финала, ако успее да победи преди това Дел Потро. Шансовете на швейцареца стават по-големи от факта, че аржентинецът привидно контузи една от проблемните си китки след падане на корта в средата на срещата с Троицки. Той все пак не само довърши мача, но и постигна пълен обрат за крайната победа.

По-рано днес Надал, поставен под номер 1, победи Григор Димитров с 6:4, 6:7(4), 6:3. Испанецът ще играе за място на финала срещу четвъртия в схемата Марин Чилич от Хърватия, който отстрани испанеца Алберт Рамос-Винолас след 6:3, 6:4.