на живо

Федерер срещу Надал в титаничен полуфинал на "Ролан Гарос"

Двамата ще се срещнат в мач на Откритото първенство на Франция за първи път от осем години

Getty Images

Рафаел Надал и Роджър Федерер един срещу друг на полуфинал на "Ролан Гарос". Двамата не са се срещали в мач на Откритото първенство на Франция от 2011 г.

Мечтаният сблъсък стана факт, след като третият поставен Федерер победи №24 Стан Вавринка в много качествен швейцарски сблъсък със 7:6(4), 4:6, 7:6(5), 6:4.

Надал и Федерер ще играят за 39-и път, като балансът е 23:15 в полза на испанеца. В турнирите от Големия шлем Надал води с девет на три победи. В петте им мача в Париж  Федерер не е печелил нито веднъж.

Снимка: Getty Images

Маестрото си гарантира 44-и полуфинал в Големия шлем, с което изравни постижение на Мартина Навратилова на второто място в класацията след Крис Евърт с 52.

Федерер, който спечели титлата през 2009 г., започна по-съсредоточено в мача срещу сънародника си и имаше общо четири точки за пробив в първите три сервис гейма на Вавринка. Стан успя да ги отрази благодарение на отлично подаване и грешки на Роджър. Стигна се до тайбрек, в който Федерер спечели точките след 4:4 и така взе първия сет.

Шампионът от 2015-а в турнира Вавринка заигра по-добре и реализира първия пробив в мача за 2:1. При 5:4 34-годишният Стан сервираше за спечелване на частта. Федерер спаси три поредни сетбола, но при четвъртия нямаше какво да направи. Така той загуби първи сет в турнира.

Федерер допусна брейк за 3:4 в следващата част, но реагира бързо и върна пробива на 15, като се възползва и от грешки на Вавринка. В следващия гейм Маестрото имаше два сетбола, но Стан ги отрази и взе подаването си за 5:5. Стигна се до втори тайбрек в мача, в който повече класа показа Федерер. 

Снимка: Getty Images

В третия гейм на следващата част Вавринка отрази общо четири брейкбола, за да измъкне подаването си за 2:1. Той спаси още един в следващия си сервис гейм. След шестия гейм мачът беше спрян заради буря. При подновяването на играта около час по-късно Федерер проби за 5:3 и след това реализира третия си мачбол.

Маестрото направи 53 печеливши удари срещу 54 за сънародника си. При непредизвиканите грешки обаче Вавринка записа 61 при 49 на съперника.