на живо

Феноменален Лазаров донесе победа за България срещу Великобритания

Тандемът Григор Димитров - Александър Лазаров спечели с 2:1 сета срещу Мъри - Солзбъри

Двойката Григор Димитров - Александър Лазаров победи с 2:1 сета тандема Джейми Мъри - Джо Солзбъри и донесе крайния успех на България с 2:1 срещу Великобритания в първия ден на новия турнир ATP Cup.

Феноменален двубой направи световният номер 517 - Александър Лазаров, който не се огъна под напрежението и записа на сметката си последните точки за успеха.

Българският тандем надделя над специалистите на двойки Джейми Мъри и Джо Солзбъри със 7:6(5), 6:7(2), 11:9 в мач, който продължи 2 часа и 2 минути.

Снимка: Reuters

Първоначално играещият капитан Димитров бе заявил за мача на двойки да излязат Лазаров и  Адриан Андреев, но след като Гришо победи Дан Еванс и изравни резултата, и с оглед на важността на двубоя, реши сам да се включи във важния сблъсък.

В третия гейм българите поведоха с 40:15 при сервис на Солзбъри, но пропиляха и трите си точки за пробив. В следващия гейм Димитров и Лазаров пък спасиха три брейкбола. Логично, с оглед на показаното на корта, се стигна до тайбрек. В него смяната на половините на корта дойде при 3:3 точки. Българите стигнаха до сетбол при 6:5 и незабавно го реализираха след отличен минаващ удар на Гришо.

Снимка: Reuters

Британците започнаха втория сет с пробив в подаването на 22-годишния Лазаров. В десетия гейм нашият дует стигна до две точки за връщане на брейка и успя при първия си шанс. Отново сетът се реши в тайбрек, като на почивката британците водеха с 4:2. После стигнаха до 6:2 и изравниха частта след грешка на Димитров.

Изходът от целия двубой трябваше да се реши в шампионски тайбрек. В него първата смяна на полетата бе при 4:2 за Великобритания. Следващата пауза дойде при 7:5 за Мъри и Солзбъри. При 9:7 те вече имаха два мачбола, а Григор отрази първия с отличен ретур уинър, а след това Лазаров изравни с мощен смаш. След това Лазаров спечели мачбол за България и го реализира сам с невероятен форхенд на линията.

Снимка: Reuters

Във втория си мач от група "С" България играе с Молдова, като първата среща трябва да започне в 1 часа след полунощ в събота срещу неделя българско време. 

В другия сблъсък Белгия спечели и трите си мача срещу Молдова. 

За 1/4-финалите на ATP Cup се класират победителите в групите и двата най-добри втори отбора.