на живо

Феноменалната Шифрин, която покори и Банско (ВИДЕО)

Американката е устремена към вечния връх в алпийските ски

Ладислав Цветков

На 24 години Микаела Шифрин вече е постигнала всичко в алпийските ски. Почти. Талантливата американка с визия на модел е трикратна носителка на Големия кристален глобус, четирикратна световна шампионка в слалома, както и най-младата златна медалистка в историята на олимпийските игри с триумфа си в Сочи 2014, когато е на 18 години и 345 дни.

Постиженията ѝ включват още куп рекорди, но тя е устремена към самия връх, окупиран от легендата Ингемар Стенмарк. Шведът има 86 победи за Световната купа, а Шифрин вече може да се похвали с 65, след днешния триумф в Банско. Тя стана и единствената, покорила не само България, но и още 15 държави в състезания от Световната купа. В алпийските ски няма състезател при жените и мъжете с подобно постижение.

Сравненията с Линдзи Вон, която завърши славната си кариера с 82 успеха за Световната купа, са неизбежни. Вон спечели първата си титла от Световната купа на 23, първата световна - година по-късно, а на 25 стъпи и на олимпийския връх. Шифрин обаче постигна всичко това... още в тийнейджърска възраст. Контузиите сложиха тъжен край на спортния път на Вон, но ако успее да се опази от такива, Шифрин може смело да погледне към величието.

Следващата цел пред талантливата американка е изпреварването на оттеглилия се през миналата година Марсел Хиршер. Австриецът има 68 победи за Световната купа.

Двукратната олимпийска шампионка сякаш е орисана да запише името си в историята. Родена в елитния зимен курорт Вейл в щата Колорада (САЩ) в семейството на скиорите Ейлийн и Джеф Шифрин, Микаела получава първите си ски, когато е само на 2 години. Родителите на Шифрин са неотлъчно до нея на всяко състезание, а майка ѝ Ейлийн е и нейн треньор. Микаела е посветила живота си на ските и споделя, че сама е направила този избор.

"Много по-лесно е да забравиш за очакванията, когато ги надминеш. Разбира се, трудно е и да забравиш за очакванията, ако не си успял да ги достигнеш. Смятам, че човек мечтае вечно. Моята цел е да бъда №1 в света!", казва Шифрин.

Шансовете ѝ да покори вечния връх са огромни, а българската публика може да се гордее, че една от стъпките към величието бе Банско.

Тагове: