на живо

Фенове на "Бърнли" с грозна провокация: White Lives Matter (ВИДЕО)

От клуба осъдиха остро инициативата по време на мача с "Манчестър Сити"

Reuters

Феновете на английския футболен "Бърнли" сътвориха грозна провокация по време на мача с "Манчестър Сити" от последния кръг на Висшата лига. Вместо да се включат в кампанията против расизма, както всички други тимове, част от запалянковците решиха да се подиграят с нея. 

Преди първия съдийски сигнал на мача, всички футболисти коленичиха на терена в знак на подкрепа за борбата срещу неравностойното отношение заради цвета на кожата. Движението започна след убийството по време на арест на Джордж Флойд в САЩ. Това отприщи вълна от протести по цял свят, а играчите в английското първенство се включиха в изразяването на недоволство, като в първия кръг след подновяването на шампионата на гърба им, вместо имена, стоеше надписът "Black Lives Matter" (Животът на чернокожите има значение).

В момента, в който играчите изразяваха своята позиция, над стадиона прелетя малък самолет с надпис "White Lives Matter" (Животът на белите има значение).

Посланието беше подписано от "Бърнли", но от клуба категорично се разграничиха и осъдиха остро проявата. Самият капитан Бен Мий изрази недоумението си от постъпката на феновете.