на живо

Цял стадион нападна фен, обидил футболист на расистка основа (ВИДЕО)

Фенове на отбори от трета дивизия на Германия показаха на света как да се справи с най-големия проблем на футбола

Напоследък футболните уикенди без расистки скандали са рядкост. Най-пресният случай е от преди няколко часа. Футболистът на "Порто" Муса Марега напусна терена в двубоя с "Витория" Гимараеш заради маймунски звуци и обиди по негов адрес. И докато изглежда, че расизмът няма скоро да бъде изкоренен, то фенове в Германия взеха нещата в свои ръце и показаха на целия свят как най-ефективно да се пребори с най-големия проблем на спорта.

През уикенда една от срещите от трета дивизия влезе в спортните хроники с поредния расистки казус. Този път обаче основният акцент не бе подвикването на един-единствен фен към футболист с африкански корени, а реакцията на цялата останала публика, която се бе събрала да гледа мача между "Пройсен" Мюнстер и "Вюрцбургер Кикерс".

Обект на обидата бе футболистът с немски и ганайски произход Лерой Куадуо от състава на гостите от Вюрцбургер. След подвикването към него, останалите фенове скочиха в защита на играча и започнаха да скандират: "Нацистите вън!", докато футболистите от двата тима се втурнаха да прегръщат 23-годишния Куадуо.

Публиката не само подкрепи играча, но и посочи на органите на реда кой точно е извършителят на злодеянието, за да бъде изведен от съоръжението.

След двубоя играчът бе тъжен заради отношението на въпросния фен: "Имам различен цвят на кожата, но съм роден тук, в тази прекрасна страна. Аз съм един от вас. Случки като тази ме натъжават и ме ядосват, защото всички трябва да знаят, че расизмът няма място в нашия свят".

"Затова искам да изкажа безкрайната си благодарност на всички хора на стадиона и на футболистите на двата тима, които веднага застанаха до мен. Реакцията ви бе за пример - нямате представа какво означава тя за мен и другите играчи като мен. Благодаря ви за вашата човечност!", завърши защитникът.

Мъжът, обидил футболиста, получи 3-годишна забрана да посещава мачове.