на живо

Феновете на Дортмунд с безпрецедентна проява

Ултрасите се обявиха против ксенофобията, расизма и нацизма във футбола

Въпреки трудните моменти за отбора на Борусия (Дортмунд), който заема едва 15-то място в класирането на Бундеслигата, феновете на тима продължават да подкрепят страстно своите любимци... и още нещо.

По време на мача с Хановер миналата събота, на трибуната с най-верните привърженици на "жълто-черните" се появиха големи плакати с надписи против расизма, ксенофобията и нацизма във футбола. За разлика от много други фенски групировки по света, ултрасите на Дортмунд показаха недвусмислено, че няма да толерират подобни прояви, а на един от банерите бе изписано "Добре дошли, бежанци".

Обявената позиция има особено значение във времена, в които крайно десни партии бележат възход в европейската политика. Историята на Германия прави темата още по-любопитна и чувствителна за хората в страната.

Феновете на Дортмунд получиха награда за своето поведение от футболния съюз на Германия, а клубът излезе с официално съобщение в своя сайт:

"По време на срещата с Хановер през миналия уикенд, феновете на Борусия изразиха ясно позицията си срещу десния екстремизъм."

Още в двубоя като гост на Кьолн "жълто-черните" запалянковци изпратиха ясни съобщения срещу ксенофобията и дискриминацията. Не е ясно дали те са дело на отделни личности или на цели фракции сред феновете.