на живо

"Сините" фенове: Защо не се одържавяват бизнеса на собствениците на ЦСКА и "Лудогорец"?

"Ако се стигне до протести, те ще са в защита на интересите на клуба, а не на корпоративни интереси", заяви Степан Хиндлиян

Председателят на Националния фенклуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян коментира думите на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, че интересите на българския спорт трябва да стоят над интересите на "синия" клуб. 

Те дойдоха дни, след като стана ясно, че в Народното събрание се обсъжда предложение лотарийните игри да се организират единствено и само от държавата. Подобна стъпка би повлияла на финансовото състояние на футболния клуб, тъй като един от основните спонсори на "сините" е компания за лотарийни игри.

"Ако съдбата на българския спорт зависи от одържавяването на някакви частни бизнеси, тогава следва логичният въпрос "Защо не се одържавяват бизнесите на собственика на "Литекс", който играе в ЦСКА или на собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, за да помагаме на българския спорт? Защо ударът е към спонсора на "Левски"?". В един момент се появява някакъв спонсор на "Левски", чийто бизнес може да бъде взет, "Левски" се закрепя за около година, стъпва си на краката, хората започват да се събират отново и ние го ликвидираме. Това е доста глупава и елементарна позиция. Много интересно какво ще се случи с тези 50 млн. лева, които ще влязат в Министерството на спорта. Може да стане един чудесен стадион "Българска армия" с тях. Защото сме свидетели на тежки юридически пируети, които бяха извършени, за да може фалиралият ЦСКА да се върне в елитната група. Това се случи не без акушерството на Българския футболен съюз в лицето на старото му ръководство и не без акушерството на държавата. Моделът, по който се случва футбола в България е доказано порочен. Това е моделът "Бащица", който доказано не работи и вкарва големите клубове в зависимости. ", заяви Хиндлиян в предаването "Тази сутрин".

Снимка: Lap.bg

Той е категоричен, че евентуални протести на феновете, ако това предложение на бившия вицепремиер Валери Симеонов бъде прието, няма да са насочени в защита на интересите на бизнесмена Васил Божков, а на тези на клуба.

"Когато има сътресения в най-големия и обичан клуб в България, е нормално въпросът за протестите да изникне. Аз отговорно мога да кажа, че сме хора, които държим на определени позиции и принципи и държим да се запознаем и с другата гледна точка, преди да предприемем някакъв тип действия. Ако се стигне до такъв тип действия, държа да подчертая, че те ще бъдат в защита на интересите на нашия любим клуб, който ни е събрал и ни е направил приятели, а няма да бъдат в защита на корпоративни интереси. Ние сме привърженици на Футболен клуб "Левски", а не сме лобисти на лотарията. Привържениците на "Левски" са темпераментни хора и, когато техните интереси бъдат нарушени, може да се превърнат едни подобни протести като неприятни сцени", каза той и добави.

"За съжаление в последните години, близо десетилетие, "Левски" се е превърнал в заложник на политически и икономически интереси. В крайна сметка, едни будни хора, привърженици на любимия си отбор, непримирими, се оказват по средата на едни много тежки интереси на доста сериозни и влиятелни кръгове, които разпределят нещо помежду си."

Хиндлиян заяви, че за утре (22 януари) е планирана втора среща между считания за финансов благодетел на "Левски" Васил Божков и феновете. Първата се проведе на стадион "Георги Аспарухов", като и двете страни отказаха коментар след това.

Снимка: Lap.bg

"Ние канихме господи Божков на официална среща пред широка аудитория от средата на лятото. Такава не се състоя. Идеята на тази наша инициатива беше господин Божков да се запознае с нас, а ние с него, защото той не беше посещавал мачовете на "Левски" и до сега не е идвал на такъв. Искахме да ни каже какво смята на прави, каква е визията. Сега бяхме в ролята си на гости и по тази причина аз няма да изкарвам тежки подробности от нея. Този запис, който излезе, е една мерзка история. Господин Божков ни каза, че в момента се давам около 2 млн. лева за издръжката на "Левски" и, ако лицензът на "Националната лотария" бъде отнет, той няма да има възможност да дава тези пари. Имаше послания от негова страна: "Мислете какво да правим", "Вижте се с Борисов". Ние поискахме среща с Борисов, но не защото господин Божков ни е посъветвал. Очакваме отговор на нашето искане, водени от идеята, че трябва да чуем и другата страна. Водени сме от идеята, че в последните години очевидно има намеса на държавата във футболен клуб "Левски". Това се доказва от начина, по който се прехвърля собствеността. Ако намерението на управляващите и правителството е твърдо този закон да мине и Божков и неговите фирми излязат от "Левски", какво се случва от тук нататък? Неговата идея е била да направи "Левски" функциониращ клуб, който да се самоиздържа. Ако това е така, би било много добре. Това означава, че сме имали прецедент, защото с предишните съдържатели на "Левски" не се случваше така. Но дали това е истина или не, не мога да кажа. Отрече за натиск", каза Хиндлиян.