на живо

Феновете на "Пирин": Полицаите влачиха Владимир като куче

Момчето, което беше наградено заради доброволническата си дейност, беше транспортирано до Пирогов, заради проблеми с дишането

Феновете на "Пирин": Полицаите влачиха Владимир като куче

Като куче и чувал с картофи. Така е бил влачен от полицията украинският студент Владимир Будников по време на мача между "Пирин" и "Левски" от Първа лига, твърдят привърженици на "орлетата". През второто полувреме в сектора на феновете на домакините в Благоевград бяха запалени няколко факли и бомбички. Полицията се намеси, като от кадри се вижда, че органите на реда изкарват от трибуните фен в безпомощно състояние. 

Оказа се, че това е украинецът Владимир Будников, който от няколко години учи в България, а на полувремето беше награден заради дейността си около изпращането от "Пирин" в родината му на "Автобуса на надеждата", който помогна на няколко бежанци.

Снимка: Lap.bg

"Запалихме две факли и пет бомби и влязоха от жандармерията. Не знаем по чие нареждане. Влязоха и го влачиха това момче, 50-килограмово, като куче. Никаква агресия не е проявявал към полицаите. Ние с тях нямаме допир и не искаме да имаме. Те направо дойдоха и си го грабнаха, може и да са го набележили. Един от полицаите дойде до мен и каза "Ти си следващият", заяви в предаването "Тази сутрин" Станислав Илиев, който е бил очевидец на случката.

Щрихи към ситуацията прибави и Ангел Гюров от фенклуба на "орлетата"

Снимка: Lap.bg

"Полицаите го влачиха като чувал с картофи. Не е нормално. Може да е запалил димки, ок. Арестуваш го, слагаш му белезници. Но това на полицията спрямо феновете беше брутално. Момчето не е добре, не беше контактен. Той беше пребит от полицията", каза той.

След като е изкаран от сектора, Владимир е транспортиран в медицински център, а по-късно и в Пирогов, заради проблеми с дишането.

Снимка: Lap.bg

"Линейката дойде около 15-ина минути след инцидента, забави се, никой от полицаите, поне което аз видях, не извика линейка. Един друг колега, фоторепортер, се обади на Бърза помощ. Полицаите просто го изхвърлиха там и забравиха, че това момче съществува. Това, което аз видях, е, че го влачиха по стълбите и момчето многократно от половината на трибуните на "Пирин" до тревната площ на стадиона, главата си я удряше по стълбите, влачейки го полицаите", каза Велизар Ерениев, който е бил фоторепортер на срещата.

Снимка: Lap.bg

"Линейка дойде след 15-20-30 минути. Не го виждахме тогава, защото го награбиха трима-четирима полицаи. Нас ни заградиха 20-30 полицаи, защото искахме да си го дръпнем, за си го върнем при нас, но те ни бутаха. Не се знае какво точно се е случило. Имаме снимки, че долу е бил жестоко ритан", твърди Станислав Илиев.

Феновете на "Пирин" са категорични, че полицията е превишила правомощията си и ще искат наказание за участниците в инцидента.

Снимка: Lap.bg

"Искаме Прокуратурата да се сезира, господин Бойко Рашков също да се сезира и тези полицаи да бъдат наказани, уволнени, ако трябва и в затвора да са. Сега ще се съберем феновете на "Пирин", ще направим един колективен иск и да има съд за тези полицаи, които пребиха момчето на стадиона вчера", категоричен е Илиев.