на живо

Фетел спечели на "Силвърстоун", спря победната серия на Хамилтън

Британецът завърши втори и ограничи щетите в генералното класиране

Reuters

Себастиан Фетел ("Ферари") спря победната серия на Люис Хамилтън ("Мерцедес") на "Силвърстоун", след като спечели състезанието за Гран При на Великобритания. Световният шампион направи лош старт и се завъртя още в началото, но спечели второто място и по този начин ограничи щетите в генералното класиране.

Хамилтън потегли бавно и позволи на Фетел да поведе колоната, а зад германеца застана Ботас. Кими Райконен ("Ферари") също се възползва от лошото начало на британеца и опита да се промуши край него на трето място, но го удари и го завъртя в чакъла. По този начин Хамилтън се смъкна на опашката, а Райконен отнесе наказание от 10 секунди за инцидента.

"Колата ми е потрошена, човече", отговори Хамилтън на въпрос от бокса как се държи автомобилът след катастрофата.

Снимка: Reuters

Болидът на Мерцедес все пак оцеля и Хамилтън стигна до челната десетка сравнително бързо, но по това време Фетел вече караше в свое собствено състезание. След десетата обиколка германецът вече водеше с почти шест секунди на Ботас, десет срещу Макс Ферстапен ("Ред Бул") и 27 срещу световния шампион.

Райконен спря най-рано от всички, за да изпълни 10-секундното си наказание и сложи гуми със средна смес, след което започна да поставя едно след друго рекордни времена. Двата болида на "Ред Бул" пък реагираха с отборно спиране и се появиха на трасето пред финландеца. Хамилтън единствен остана без поява в бокса, за да компенсира трагедията на старта.

В 33-та обиколка Маркус Ериксон ("Заубер") катастрофира тежко в първия завой и това наложи поява на автомобила по сигурността. Фетел се възползва и спря в бокса, а Ботас поведе пред германеца и изоставащия значително Хамилтън. Ферстапен, Райконен и Даниел Рикардо ("Ред Бул") караха зад челната тройка.

Снимка: Reuters

Малко по-късно състезанието отново беше забавено от катастрофа, като този път се сблъскаха Карлос Сайнс ("Рено") и Ромен Грожан ("Хаас"). Това остави битката за първото място да бъде решена в едва 11 обиколки, в които Фетел беше длъжен да бърза, за да изпълни докрай плановете си за победа срещу болидите на Мерцедес. Той не сполучи с първите опити за изпреварване срещу Ботас, което доближи Хамилтън и Райконен до водещата двойка.

Фетел успя да изпревари Ботас в 46-та обиколка и не загуби лидерството до самия край на състезанието. Зад него пък финландецът пусна услужливо Хамилтън на второто място, защото Райконен беше далеч по-бърз от британеца и изпреварването беше неминуемо. По този начин Ботас забави замалко своя сънародник и Хамилтън издържа до самия край.

Снимка: Reuters

Фетел завърши състезанието с време 1:27:29.784 часа и 2.264 секунди пред Хамилтън. Райконен остана трети на 3.652 зад лидера, а Ботас завърши четвърти с изоставане от 8.883. Рикардо доведе единия "Ред Бул" до карирания флаг на пето място, а неговият съотборник Ферстапен отпадна малко преди края.

След победата си в Гран При на Великобритания, Себастиан Фетел вече води с осем точки срещу Люис Хамилтън в генералното класиране. Райконен остана трети с 30 точки зад своя съотборник.

Снимка: Reuters

Тагове: