на живо

ФИФА отново удължи наказанието на Сеп Блатер

Настоящата му санкция изтичаше през октомври

БГНЕС

ФИФА удължи до 2028 г. наказанието на бившия президент на централата Сеп Блатер. Освен това той ще бъде глобен с 1 милион швейцарски франка. Причина за новата санкция е "различни нарушения" на етичния кодекс на ФИФА от страна на Блатер.

Швейцарецът бе начело на ФИФА между 1998 и 2015 година, но го отстраниха от поста след скандал с нерегламентирано плащане на 2 млн. швейцарски франка на тогавашния президент на УЕФА Мишел Платини.

Снимка: Getty Images

Настоящото наказание на 85-годишния Блатер изтича през октомври 2021 г., а новото влиза в сила веднага след това и ще бъде за срок от 6 години и 8 месеца.

Освен Блатер, ФИФА наложи същото наказание и на бившия главен секретар Жером Валке. То ще влезе в сила през 2025 г., когато изтича настоящата му санкция.

В изявлението на Международната футболна федерация по случая се казва: "Разследванията срещу Блатер и Валке са свързани с различни обвинения и по-конкретно с плащанията на бонуси на висши ръководители на ФИФА във връзка с някои от състезанията и с различни изменения на трудовите договори на някои от служителите. Случаят с г-н Валке е свързан с възстановяване на разноски по съдебни дела от страна на ФИФА."