на живо

ФИФА облекчи "Реал", но разгневи "Барселона"

Решението на Спортния арбитражен съд увеличи напрежението между двата испански гранда

Истинска минивойна по линията Мадрид - Барселона се разрази снощи, след като Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) намали санкцията на „Реал" за картотекирането на футболисти в следващите два трансферни прозореца.

КАС редуцира наказанието на столичани само до един трансферен прозорец – януарският, през 2017 г.

Забраната бе наложена заради нарушаване на трансферните правила при привличането на чужденци под 18 години. Същото наказание получи и другият столичен гранд – „Атлетико” Мадрид, но за момента не е ясно дали санкцията на „дюшекчиите” ще бъде намалена.

Преди време ФИФА наложи идентична забрана и на каталунците, но последвалото обжалване не даде резултат.

Президентът на "Барса" Хосеп Мария Бартомеу се озадачи от факта, че двата клуба са използвали една и съща адвокатска кантора, но в крайна сметка обжалването пред съда е помогнало само на настоящия европейски клубен шампион.

Развръзката на цялата ситуация ще бъде изключително любопитна - и двата отбора се стремят към привличането на най-добрите футболисти във всеки един трансферен прозорец.

Ефектът на санкциите:

Обикновено при подобен тип наказание футболните отбори се стремят да не продават нито един свой играч, защото не знаят кога ще им потрябва. Късата скамейка не е характерна нито за „Реал”, нито за „Барселона”.

Наложената забрана до голяма степен принуди столичани да задържат Хамес Родригес през лятото, тъй като ръководството на "Реал" бе наясно, че няма да може да купи футболист на неговата позиция през следващата година и половина.

Колумбиецът не се представя на очакваното ниво през по-голямата част от престоя на Зинедин Зидан в клуба, като всички испански медии са обединено около тезата, че намаляването на наказанието за купуване на играчи, ще отвори широко вратата пред Хамес за напускане на клуба.

Също така „лос бланкос" ще може да се насочи към Пиер Емерик-Обамеянг от „Борусия” Дортмунд, Витоло от „Севиля” и Паоло Дибала от "Ювентус", които са сред основните трансферни цели на "белите".

За „Барса” всичко хубаво, което се случва в двора на съперника, е разочарование. Въпреки че каталунците успяха да станат шампиони на Испания през миналия сезон, "Реал" се добра до 11-я си трофей от Шампионската лига. Това позволи на Зидан да разгърне футболната си философия и да работи по-спокойно на „Бернабеу”.