на живо

ФИФА обмисля предложение да извади от употреба номер 10

По този начин ще бъде отдадена почит на Диего Марадона

Getty Images

Да загубиш един от най-добрите в света несъмнено размества пластовете! Смъртта на Диего Марадона ще промени футбола! Все пак именно той изгради играта такава, каквато я познаваме днес.

Една от евентуалните такива промени е изваждането на номер 10 от употреба. Предложението идва от треньора на френския "Марсилия" Андре Вилаш-Боаш. Ако от ФИФА го приемат, това означава, че нито един футболист няма да може да носи номера на гърба си.

Снимка: Getty Images

Играейки с фланелката с номер 10, Марадона помогна на Аржентина да спечели световното първенство през 1986 г. Срещу името му стоеше същото число и по време на престоя му в "Наполи" (шампион на Италия през 1987 г. и 1990 г. и носител на Купата на УЕФА през 1989 г.), "Барселона" (носител на Купата на краля през 1983 г.) и "Бока Хуниорс".

Снимка: Getty Images

"Много лошо новина! Загубихме човека, който ми отвори вратата за треньорската професия. Иска ми се ФИФА да извади от употреба фланелката с номер 10 във всички турнири и отбори. Това ще бъде най-голямата чест, която можем да му отдадем. Това е огромна загуба за целия футболен свят", заяви Вилаш-Боаш след поражението на неговия тим "Олимпик" Марсилия с 0:2 от "Порто" в четвърти кръг на груповата фаза на Шампионската лига.

Снимка: Getty Images

Португалският специалист е поредният, който изразява своите съболезнования към близките на Марадона след кончината му. Новината за смъртта на аржентинеца покруси целия свят.

Дон Диего беше сред най-обичаните и уважавани футболисти. Той е идол на хиляди, а десетки играчи избират да играят с номер 10 в своите отбори именно заради уважението си към Марадона.

Снимка: Getty Images