на живо

ФИФА отваря своя резерв от 2,7 млрд. долара в помощ на клубовете?

От Световната футболна централа обмислят как да помогнат на засегнатите от пандемията с коронавирус

Getty Images/Guliver Photos

Световната футболна централа (ФИФА) обмисля по какъв начин да подкрепи финансово федерации и клубове, които ще пострадат сериозно заради пандемията от коронавирус по целия свят.

Заради разпространението на заразата голяма част от футболните първенства в света бяха спрени, което води до огромни загуби за клубовете, участващи в тях. За това от ФИФА обмислят да отворят резерва си, в който има близо 2,7 млрд. долара и да подпомогнат най-засегнатите.

"Способността на федерациите, членове на ФИФА, и други футболни организации като лиги и клубове, да развиват, финансират и ръководят футболни дейности на всички нива на играта, е заплашена. Смятаме, че в много части на света значителен брой хора, занимаващи се с футбол, ще бъдат поставени в изключително трудни икономически условия", каза пред "Ройтерс" говорител на ФИФА.

Все още е ясно дали подобен "План Маршал" (по подобие на финансовата помощ от САЩ към Европа след края на Втората световна война) ще бъде осъществен. За сега всичко е на ниво идея. Очаква се до края на седмицата да бъдат проведени разговори със засегнати страни и да бъде взето решение как ФИФА ще действа с помощта.

bTV призовава: останете си вкъщи!