на живо

ФИФА отвори специален трансферен прозорец за играчи в Русия и Украйна

Футболната централа предприе спешни мерки заради войната

ФИФА отвори специален трансферен прозорец за играчи в Русия и Украйна. Футболисти и треньори имат право да "замразят" договора си с клубовете от тези страни до края на месец юни. За този период ще имат правото да подпишат, с който отбор пожелаят. След 30 юни те ще трябва да се върнат обратно в руските си и украински отбори. "Краснодар" вече "замрази" контрактите на 8 футболисти. 

"По отношение на ситуацията в Украйна, с цел да предоставим на играчите и треньорите възможност да работят и да получават заплата и да бъдат защитени украинските клубове, освен ако страните по съответния договор изрично не са споразумеят за друго, всички трудови договори на чуждестранни играчи и треньори с клубове, свързани с украинската футболна асоциация, ще се считат за автоматично спрени до края на сезона в Украйна (30 юни 2022 г.), без да е необходимо да се предприемат каквито и да било действия от страните в този смисъл."

"За улесняване на заминаването на чуждестранните играчи и треньори от Русия, в случай, че клубовете, свързани с fутболния съюз на Русия, не постигнат взаимно споразумение със съотвеtните чуждестранни играчи и треньори до 10 март 2022 г. или на 10 март 2022 г. и освен ако не е договорено друго в писмена форма, чуждестранните играчи и треньори имат право едностранно да прекратят трудовите си договори с въпросните клубове. Спирането на договора съгласно предходните параграфи ще означава, че играчите и треньорите ще се считат за "без договор" до 30 юни 2022 г. и следователно ще могат да подпишат с друг клуб, без да се сблъскват с каквито и да било последици.", обявиха от международната футболна централа.

Докато руската Премиерлига продължава, украинското първенство е прекъснато заради войната. Повечето чуждестранни футболисти вече напуснаха Украйна и няма яснота дали ще се възползват от мерките, взети от ФИФА.