на живо

ФИФА представя: Валери Божинов от "Ботев" Враца (ВИДЕО)

"Още 5 отбора и ще се откажа", шегува се нападателят

Присъствието на екип на ФИФА във Враца не е често срещано явление. Местният "Ботев" обаче притежава перла в селекцията си, която заслужава внимание заради интересната си кариера. Точно така! Валери Божинов!

Нападателят, преминал през "Парма", "Фиорентина", "Ювентус", "Манчестър Сети", "Спортинг" Лисабон, "Партизан" Белград и още куп други тимове, носи зелената фланелка през настоящия сезон и вече има 7 гола в 11 мача в Първа професионална лига. 

"Навсякъде, където съм играл, съм го правил с голяма любов към футбола. Има две причини, заради които избрах "Ботев" Враца. Първо, вторият ми баща е треньор тук. Второ, защото "Ботев" има дълга история и е ценен и уважаван клуб в България. Както отборът, така и целия град. За мен е важно, когато играя, да се чувствам щастлив и да се наслаждавам на играта. Тук това го има!", заяви Божинов пред Методи Шуманов, който им основна заслуга за интересния разказ. 

В предаването на ФИФА се припомня, че нападателят има ключов принос за първото място на "Ювентус" в Серия Б през 2007 г., както и за двете шампионски титли на "Партизан" в Сърбия (2016 и 2017 г.). Контузиите обаче са големият проблем в кариерата на Божинов, който до момента е играл в 15 клуба по целия свят.

"Сменил съм доста държави и доста отбори. Това ме прави по-мъдър, по-силен. Научавам езика и историята на държавите. Научих доста неща. Поставил съм си за цел да направя 20 отбора. Тогава ще прекратя кариерата си. В момента са 15. Шегувам се, разбира се. Но се надявам, че ще играя и в други отбори, ще видя и още места", усмихва се Божинов.

Какво крие бъдещето за българина? Може би треньорска кариера, за която се подготвя от сега на скамейката на "Ботев" Враца. 

"Щастлив съм, чувствам се добре. Важното е да изпитваш любовта и уважението на всички в клуба, да знаеш, че хората те обичат. Така се чувствам тук."