на живо

ФИФА прибира 201 млн. долара след корупционния скандал

Средствата са конфискувани по време на разследването, започнало през 2015 г.

Getty Images

201 млн. долара ще влязат в касата на Световната футболна централа (ФИФА) след разследването на големия корупционен скандал, започнало през 2015 г.

Средствата са конфискувани от сметките на бивши служители на ръководния орган на световния футбол. Повече от 50 души бяха подведени под отговорност заради нерегламентирано изразходване на пари. До момента 27 от тях и 4 юридически дружества са признати за виновни в най-големия корупционен скандал в този спорт. 

Снимка: EPA

От централата обявиха, че ще използват средствата за проекти, свързани с футбола, а първата вноска ще е в размер на 37 млн. долара. 

Корупционната афера, разтърсила из основи ФИФА, започна през 2015 г. Редица високопоставени лица в централата бяха уличени в използване на подкупи, измами и злоупотреба със служебно положение. Този скандал сложи и край на 17-годишното управление на Сеп Блатер. За негов наследник беше избран Джани Инфантино през 2016 г.

Снимка: Getty Images

"Радвам се да видя, че пари, които бяха незаконно взети от футбола, сега се връщат и ще бъдат използвани за правилните цели, както трябваше да бъде. Искам да благодаря на американските власти за усилията им в това отношение, за техния бърз и ефективен подход за приключване на разследването, както и за доверието им като цяло. Истината е, че благодарение на тяхната намеса през 2015 г. успяхме да променим из основи ФИФА от токсична организация тогава до високо ценен и доверен световен спортен орган", заяви настоящият президент на централата.