на живо

ФИФА промени правилата във футбола (ВИДЕО)

Тройното наказание вече няма да е задължително

ФИФА промени правилата във футбола (ВИДЕО)

10 дни преди старта на Европейското първенство по футбол световната асоциация ФИФА , направи промени в 95 от точките във футболния правилник.  Новите правила ще действат пробно през следващата година. Видеоповторенията ще бъдат тествани през следващите два сезона.

Най-съществените промени:

Занапред няма да се прилага непременно тройното наказание при нарушение в наказателното поле – дузпа, червен картон и последващо спиране на правата на играча. Реферите ще имат възможността да преценяват дали има умисъл в действието на защитника и ако не съзира такава, да го санкционират само с жълт картон и дузпа. Досега съдиите бяха длъжни да показват червен картон плюс дузпа при всяко предотвратяване на гол, независимо дали има умисъл в действието или пък е направен опит да се играе с топката.

Ако играч, изпълняващ дузпа, се спре, а после продължи отново, той ще бъде наказан с жълт картон, а съперникът му ще получи правото да изпълни фаул. Кратко колебание е позволено, но не и напълно сипране.

При изпълнението на начален удар досега играчите бяха задължени да отиграят топката напред. Занапред ще могат да го правят и назад, което ще позволи само един футболист да изпълни центъра.

Забранява се вече включването на футболисти от нападащия отбор в защитната стена при изпълнението на фаул.

Ще се прилагат видеоповторенията в помощ на съдийските решения при червени картони, дузпи, сгрешени футболисти при показването на картоните, но не и при засадите. Повторенията ще бъдат тествани в продължение на две години.

Псувня или обида към съдията пък може да означава дузпа.

При оказване на медицинска помощ, ако в рамките на 20 секунди лекарят и масажистите успеят да вдигнат на крака пострадалия играч, то той няма да бъде принуден да напусне терена, преди да бъде допуснат отново там.

Ще бъде позволена четвърта смяна, но само при мачовете с продължения.