на живо

ФИФА разследва расистки скандал по време на Русия - Франция

Обиди към Погба и Дембеле долитали от трибуните в Санкт Петербург

Getty Images

Световната футболна централа (ФИФА) е започнала разследване за расистки обиди по време на контролната среща между Русия и Франция, играна в Санкт Петербург. 

Срещата завърши с победа 3:1 за "петлите", а след мача част от антирасистките организации заявиха, че от трибуните са се чували маймунски звуци, когато футболистите на "Манчестър Юнйтед" Пол Погба и на "Барселона" Усман Дембеле са играли с топката. 

Най-отчетливи са възклицанията в 49-ата минута, когато Погба изпълнява пряк свободен удар. 

"Расизмът няма място на футболното игрище. Ние трябва да действаме заедно в Европа и в останалия свят, за да спрем това неприемливо поведение", написа в "Туитър" спортният министър на Франция Лаура Флесел след мача.

Мерките на ФИФА за момента се изчерпват с изземане на доклади и доказателства за расистки подвиквания по време на контролната среща.

Скандалът идва няколко месеца преди старта на световното първенство в Русия. Санкт Петербург ще бъде домакин на част от мачовете. 

Именно расистките подвиквания на ултрасите в страната са един от проблемите, с които организаторите трябва да се справят преди да започне Мондиала.