на живо

ФИФА удължава сезона и променя трансферния прозорец

Всяка страна сама ще определи кога да завърши футболното първенство

Getty Images/Guliver Photos

ФИФА ще удължи настоящия сезон 2019/20 за неопределено време, давайки възможност на всяка държава сама да реши кога да поднови първенството си, съобщава авторитетното издание The Athletic.

Освен това управляващият орган на световния футбол смята да промени датите на летния трансферен прозорец, позволявайки на играчите да удължат договорите си и след 30 юни, когато изтичат една голяма част от контрактите.

Плановете ще бъдат официално обявени в следващите два дни, а това означава, че намеренията за анулиране на сезона изглеждат все по-невероятни. Така например няма да се налага Висшата лига да връща огромна сума пари за телевизионни права.

Сезонът във Висшата лига трябва да приключи или клубовете ще бъдат принудени да изплатят 762 млн. паунда на телевизиите, които излъчват мачовете.

Миналия петък се проведе среща на клубовете от Висшата лига, но на нея не са били дискутирани крайни дати за завършване на шампионата. ФИФА възнамерява да успокои страните, позволявайки всяка сама да определи кога да приключи сезонът въз основа на разпространението на COVID-19, което е различно за отделните държави.

На същата среща клубовете обещаха, че ще се опитат да договорят с футболистите си намаление с 30% на годишните възнаграждения.

bTV призовава: останете си вкъщи!