на живо

ФИФА разпространи пълния доклад за изборите на Русия и Катар

Световната централа бе принудена на тази стъпка, след като "Билд" публикува откъси от въпросния доклад

Getty Images/Guliver Photos

Световната федерация по футбол (ФИФА) беше принудена да публикува официално на своята страница доклада на Майкъл Гарсия, който се занимаваше с разследването на изборите на домакините на световните първенства през 2018-а година в Русия и през 2022-а година в Катар.

Ръководената от Джани Инфантино централа се принуди на такава стъпка, след като в понеделник германския вестник "Билд" публикува откъси от въпросния доклад.

"Комисията по етика на ФИФА ще се събере за първи път в новия си състав следващата седмица. Вече беше планирано на тази среща да бъде публикуван доклада. И тъй като в "Билд" незаконно са попаднали части от доклада, хората от новата комисия решиха незабавно да се публикува този документ в пълната му версия, за да бъдат избегнати всякакви интерпретации заблуждения", се казва в официалното прессъобщение на ФИФА.

Също така се отбелязва, че за пълното публикуване на доклада е настоявал и президентът на ФИФА Джани Инфантино. На срещата на Съвета на ФИФА през май 2016-а година в Мексико и членовете на този орган са подкрепили желанието на Инфантино. Въпреки постоянните молби на Инфантино и хората около него, бившите председатели на Комисията по етика Корнел Борбели и Ханс-Йоаким Екерт са отказали такива действия.

Самият Гарсия не се разбираше с Екерт и сам напуска работата си по проблемите на ФИФА и борбата с корупцията. Екерт заяви няколко пъти, че само кратката версия на доклада е 42 страници.