на живо

Финалът на Шампионска лига все по-близо до Лондон

УЕФА и правителството на Великобритания водят преговори днес

uefa.com

Вероятността финалът на Шампионската лига да бъде преместен от Истанбул в Лондон е все по-голяма! Днес (10 май) Европейската футболна централа УЕФА сяда на масата за преговори с правителството на Великобритания, което изрази готовност да съдейства за промяната на домакинството.

Очаква се официалното решение да бъде оповестено в близките часове. Най-късно до 48 часа.

Снимка: uefa.com

Причината за промяната на мястото, където ще се изиграе финалът в най-силния европейски клубен турнир на 29 май, е ситуацията с коронавирус, както и фактът, че за трофея този път ще спорят два английски тима - "Манчестър Сити" и "Челси".

В Турция на 29 април влязоха в сила строги мерки, за да бъде ограничено разпространението на коронавируса. Първоначално те трябваше да продължат до 17 май, но се очаква тяхното удължаване. Това със сигурност би повлияло на провеждането на финала на стадион "Ататюрк" в Истанбул. 

Снимка: uefa.com

Освен това Турция продължава да бъде в "червения списък" на правителството на Великобритания, като пътуванията до там са ограничени и само по уважителни причини. Властите на Острова отбелязаха изрично, че футболният мач не е сред тях. 

Предложението срещата да бъде преместена в Лондон дойде преди дни, като беше подкрепено от местните власти и лично от министър-председателя Борис Джонсън. От Великобритания "изкушават" не само с разпускане на мерките след продължителния локдаун, в който беше страната, а и с възможност финалът да бъде посетен от 23 000 привърженици. Това при положение, че мачът се играе на "Уембли". 

Според "Ню Йорк Таймс" има и резервен вариант, ако УЕФА и британското правителство не се договорят. Става дума за Португалия. И по-конкретно Порто. 

Снимка: uefa.com

Финалът на сезон 2019/2020 в Шампионската лига трябваше да се играе в Истанбул, но заради пандемията от коронавирус тимовете бяха изолирани в Потругалия, а решителната среща беше в Лисабон. 

За последно финал на най-силния европейски клубен турнир се игра на територията на Великобритания през сезон 2016/2017. Тогава на стадион "Милениъм" в Кардиф "Реал" Мадрид победи "Ювентус" с 4:1. В Англия, на стадион "Уембли" в Лондон, "Байерн" Мюнхен победи "Борусия" Дортмунд с 2:1 в края на кампания 2012/2013.