на живо

Фиорентина смачка Динамо и продължава да мечтае (ВИДЕО)

"Виолетовите" се класираха за полуфиналите на Лига Европа

Getty Images/Guliver Photos

За трети път в историята си Фиорентина се класира за полуфиналите на втория по престиж европейски клубен турнир - Лига Европа. Тимът от Флоренция спечели реванша срещу Динамо (Киев) с 2:0 и с общ резултат 3:1 си осигури място сред най-добрите четири в надпреварата. За последно "виолетовите" играха полуфинал през сезон 2007/2008, когато обаче бяха елиминирани от Глазгоу Рейнджърс.

С впечатляващата подкрепа от своите привърженици на стадион "Артемио Франки" домакините изиграха перфектен мач, в който доминираха тотално над съперника си. Още от първата минута съставът на Винченцо Монтела наложи своя стил с бързи разигравания на топката по земя и често стигаше до голови положения, които обаче не успя да използва.

Динамо нямаше отговор и рядко стигаше до половината на съперника. Първият тежък удар за украинците дойде в 40', когато Джърмейн Ленс получи втори жълт картон и остави тима си с човек по-малко. Офанзивният халф падна в наказателното поле, претендирайки за извършено нарушение от Гонсало Родригес, но главният съдия Йонас Ериксон прецени, че той е симулирал и го изгони от игра.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Три минути по-късно Фиорентина поведе с втория гол на Марио Гомес в турнира. Германският нападател засече центриране на Хоакин по нескопосан начин, но успя да изпрати топката в долния десен ъгъл на вратата, пазена от Олександър Шовковский. Това е едва четвъртото попадение на Гомес през 2015 година.

През второто полувреме "виолетовите" продължиха да атакуват, въпреки че вече имаха преднина в общия резултат. Около 75' домакините намалиха темпото и позволиха на Динамо да организира няколко атаки. В последните минути гостите дори имаха две възможности да изравнят, но пропуски направиха Олех Гусев и Андрий Ярмоленко.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

При последната смяна на Монтела в игра се появи Хуан Мануел Варгас, който отказа украинците с решителен втори гол в четвъртата минута на добавеното време.

След четири мача без победа, в които отбеляза само един гол, Фиорентина постигна изключително ценен успех, който доближава отбора до голямата цел, а именно трофея от Лига Европа, който би осигурил на отбора директно участие в Шампионска лига през следващия сезон.

На полуфиналите съставът от Флоренция може да срещне сънародниците си от Наполи, носителят на трофея Севиля или друг украински тим - Днипро. Кой измежду тези отбори ще е съперник на Фиорентина може да разберете от прякото излъчване на жребия по bTV Action в петък от 13:00.