на живо

Фирма на Делян Пеевски дари половин милион на "Левски"

От „Интръст“ ЕАД не са изразили желание да притежават акциите на клуба

levski.bg

Фирмата „Интръст“ ЕАД, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, е сключила договор за дарение с футболен клуб "Левски". В касата на "сините" по него ще влязат 500 000 лв.

От клуба потвърдиха за дарението на официалния си сайт, като уточниха, че от фирмата не са предявили желание да придобият мажоритарния пакет на клуба, който в момента е с неустановена собственост и се намира на стадион "Георги Аспарухов".

"Днес, 19 май, в сметката на „ПФК Левски“ постъпи дарение на стойност 500 000 лв. от фирма „Интръст“ ЕАД, като за целта беше оформен договор за дарение. От компанията, която е еднолична собственост на Делян Пеевски, се свързаха с клуба, за да декларират желанието си да помогнат на „Левски“ в този тежък момент, без да поставят условия за притежанието на акциите, както и да призоват чрез нас и други фирми, които имат възможност, да помогнат за оцеляването на любимия клуб.

Използваме повода, за да се обърнем отново към всички дарители с благодарност за неоценимата помощ и да обещаем, че ще получите отчетност за всеки похарчен лев, както беше и досега. Кампанията продължава на:

Платформата на HelpKarma", се казва в официалното съобщение.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Въпреки че до сега няма данни за разтрогнати договори, футболистите не са получавали заплати от повече от 2 месеца, а на 20 май е датата, на която трябва да бъдат преведени нови възнаграждения.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за клуба. От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че на този етап подобна възможност не съществува.

Самият мажоритарен пакет акции представлява 86,6% от клуба. Той беше джиросан от фактическия собственик на "Левски" Георги Попов - приближен до Васил Божков, на министър-председателя Бойко Борсов, но от своя страна той не пожела да ги приеме. 

С писмо до Божков и Попов, редица легендарни футболисти на „Левски“ – в това число бившият изпълнителен директор на „сините“ Наско Сираков и бившият президент на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, поискаха да придобият ценните книжа. Попов призова Борисов да джироса ценните книжа именно на тях, тъй като изявяват желание. Самият премиер заяви, че тези акции продължават да не са негови и отказва да оперира с тях.