на живо

Формула 1 премахна завинаги Гран при на Русия от своя календар

То вероятно ще бъде заменено от надпревара в Лас Вегас

Getty Images

Формула 1 прекрати едностранно договора си с промоутъра, който организираше Гран при на Москва. Това означава, че Русия няма да бъде включена в календара на атрактивната надпревара не само през 2022 г., както беше обявено по-рано.

Новината беше съобщена на официалните канали на Формула 1. 

“Формула 1 може да потвърди, че прекрати договора си с Гран при на Русия и промоутърите му, което означава, че Русия няма да има състезание в календара в бъдеще”, се казва в лаконичното съобщение.

След първите военни удари на Русия на украинска територия, от Формула 1 реагираха веднага и извадиха старта за 2022 г. от календара си. Той трябваше да се състои на 25 септември. 

Снимка: Getty Images

Сега санкциите стават още по-сериозни. Гран при на Русия влезе в календара през 2014 г. и се провеждаше на писта в Сочи. В осемте издания неизменно печелеха пилоти на "Мерцедес". 

Смяташе се, че основен двигател на организацията на Гран при на Русия е президентът Владимир Путин. 

Снимка: Getty Images

Това е поредна строга санкция към Русия и Беларус. Международния олимпийски комитет вече препоръча руските атлети да бъдат изключени от всички международни надпревари. ФИФА и УЕФА също извадиха националния и клубните тимове. Параолимпийският комитет пък забрани на спортистите от двете страни да участват на Игрите в Пекин, които започват утре (4 март).