на живо

Франц Бекенбауер заплашен от 5 години затвор

Разследването е за измами, пране на пари и злоупотреби за 6,7 млн. евро

Франц Бекенбауер е заплашен от 5 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията за корупция и присвояване покрай световното първенство в Германия през 2006 г. Домът на германската легенда в Австрия бе обискиран като част от разследването на швейцарската прокуратура. Бекенбауер и трима други членове на организационния комитет бяха разпитани във връзка с предполагаеми измами, пране на пари, престъпна безстопанственост и злоупотреби с общо 6,7 млн. евро.

Всеки от четиримата може да получи 5-годишна ефективна присъда. Самият Кайзер Франц винаги е отричал участие в корупционни схеми. Разследването на швейцарските власти стартира през миналия ноември, но едва в сряда стана ясно, че то е насочено и срещу 70-годишният Бекенбауер - световен шампион и като футболист, и като треньор.

Той ръководеше кандидатурата на Германия за Мондиал 2006, а родината му спечели решителното гласуване с 12-11 гласа за сметка на ЮАР. След това стана се заговори за нерегламентирани парични преводи, свързани със самия Бекенбауер, бившия президент на ФИФА Сеп Блатер и мениджър на "Адидас".