на живо

Франция - България на "Парк де пренс" преди европейското?

Двата футболни тима ще се изправят един срещу друг в контрола

Lap.bg

Националните отбори на Франция и България може да играят един срещу друг на "Парк де пренс" в първите дни на юни. От Футболния съюз заявиха за bTV, че договор с "петлите" все още не е подписан, но преговори за такава среща се водят.

Мачът ще бъде част от подготовката на актуалните световни шампиони преди европейското първенство, което трябва да започне на 11 юни.

Срещата ще се играе във Франция, на стадион "Парк де Пренс". 

Българите имат страхотни спомени именно от този стадион. На 17 ноември 1993 г. българският национален отбор по футбол победи французите с 2:1. Последното попадение в мача вкара Емил Костадинов в 89-ата минута. Именно този успех осигури класирането на България на световното първенство в САЩ. 

Мачът на "Парк де пренс" преди 28 години е смятан за едно от най-важните събития в българския футбол. Именно той осигури така нареченото "Лудо българско лято", когато националите станаха четвърти в света.

През 1993 г. за последно "лъвовете" побеждават този съперник. Мачовете между двата тима са 22. "Петлите" имат 10 победи, българите - 8, а равенствата - 4. 

Снимка: Lap.bg

От БФС споделиха още, че преговарят и с Русия и Словакия за проверки. Двата мача са почти договорени, като остава само да се подпишат документите. 

Националите започнаха участието си в квалификациите за световното първенство в Катар с две загуби (от Швейцария и Италия) и равенство (срещу Северна Ирландия).